Тази година българските банки съвместно с правоохранителни органи са осуетили

...
Тази година българските банки съвместно с правоохранителни органи са осуетили
Коментари Харесай

Банки хванаха 104 финансови мулета тази година

Тази година българските банки взаимно с правоохранителни органи са осуетили 104 непозволени преводи на пари благодарение на така наречен " финансови мулета ", двойно повече от предходната година. Идентифицирани са и 8 лица, които набират медиаторите, както и 38 жертви на сходна незаконна активност. Предотвратени са вреди за над 1.5 млн. евро.
Това регистрира Асоциацията на банките в България (АББ) във връзка осмата година на акцията на Европейския център за битка с киберпрестъпленията към Европол, ориентирана против схеми за изпиране на пари и набиране на " финансови мулета ". 
Финансово муле се назовава лице, което трансферира нелегално добити финансови средства сред разнообразни банкови сметки, постоянно в разнообразни страни, като за тази активност получава комисиона. По данни на Европол в 95% от случаите " финансовите мулета " се употребяват за асимилиране на средства, източени преди този момент посредством киберпрестъпна активност. Често тези медиатори даже не схващат в какво закононарушение са въвлечени.
Като цяло в 25-те страни, участнички в акцията, са открити през тази година 8755 " финансови мулета " и 222 лица, които ги наемат, като дейностите на правоохранителните органи са довели до арестите на 2469 души, съгласно данни на Европол. Повече от 1800 банки и други финансови институции и компании за компютърни технологии са спомогнали за докладването на над 4000 непозволени преводи, предотвратявайки вреди за 17,5 млн. евро.
За набирането на финансовите мулета се употребяват разнообразни схеми, предизвестяват от АББ. Например в уеб сайтове за запознанства нарушители се пробват да убедят жертвите си да отворят банкови сметки за изпращане или приемане на средства. Друг способ са постове в обществените мрежи и онлайн разгласи с примамливи оферти за работа и изкарване на лесни пари. Тези разгласи са ориентирани най-много към младежи, безработни, новодошли в съответната страна, като още веднъж от тях се желае да дават банкова сметка или да открият нова. За да наподобява подправената публикация достоверно, нарушителите даже подправят уеб страници на действително съществуващи компании.
Престъпниците са все по-изобретателни, като неведнъж се възползват от действително съществуващи събития, с цел да създадат предложенията си да наподобяват по-достоверни. Често пъти те употребяват информация за набелязаните от тях лица, с която са се сдобили посредством обществените мрежи.
Затова от АББ предизвестяват: Не се доверявайте на никой, който твърди, че има потребност от помощ, само че не може да употребява личната си банкова сметка. Проверявайте всяка компания или лице, които ви оферират работа и в никакъв случай не предоставяйте банковата си сметка на лица, които не познавате и нямате доверие.
Важно е да се знае, че даже лицата, употребявани като " финансови мулета ", да не са били наясно, че са въвлечени в противозаконна активност за изпиране на пари, те правят закононарушение, като трансферират средства и това може да има тежки последствия за тях.
Ако се съмнявате, че може да сте станали жертва на такава скица и са ви употребявали като " финансово муле ", реагирайте неотложно, преди да е станало късно. Спрете паричните преводи и уведомете незабавно банката си и полицията. 

 Предупредителни знаци
- Неочакван контакт с обещания за лесни пари;
- Обяви за работа от задгранични компании, търсещи локални представители, които да оперират от тяхно име;
- Лошо написани разгласи с граматически грешки;
- Подателят употребява безвъзмездни платформи за имейл услуги, само че имейл адресът не съответствува с името на компанията, от която се представя;
- В обявата не са показани условия за обучение или професионален опит;
- Цялата връзка и преводите се правят онлайн.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР