Тази година Арктика преживя най-топлото лято в историята, което допринесе

...
Тази година Арктика преживя най-топлото лято в историята, което допринесе
Коментари Харесай

Климатичната криза в Арктика: Заплаха за морското равнище

Т ази година Арктика претърпя най-топлото лято в историята , което способства за необикновени горски пожари и размразяване на ледници, като в същото време заплаши останалия свят с проблеми, в това число повишение на морското ниво, съобщи Ройтерс, базирайки се на отчет на американското Национално ръководство по проучване на океаните и атмосферата (NOAA). 

Летните температури на въздуха в Арктика са били най-високите най-малко от 1900 година, защото северната полярна област продължава да се затопля два пъти по-бързо от останалата част на земното кълбо поради провокираните от индивида климатични промени, се показва в отчета на NOAA.

Годишният отчет на американското Национално ръководство по проучване на океаните и атмосферата демонстрира по-чести рискови метеорологични и климатични събития с световно влияние.

Arctic warming broke all records in 2023. It's bad sign for the planet

Read more:
— IndiaToday (@IndiaToday)
Затоплянето в елементи от Северна Канада и Канадския арктически архипелаг съответства с преваляванията под нормата над тези региони, което способства за рисковия сезон на горски пожари там.

Гренландия загуби 158,7 милиарда метрични тона маса от ледената си завивка, продължавайки наклонността за загуба на сухоземен лед от 1998 г. 

" Затоплянето на Арктика има далечни дълготрайни последствия отвън района, защото загубите на лед на сушата способстват за покачването на морското ниво, което заплашва жилищата, превоза и бизнеса в крайбрежните градове " , се споделя в отчета.

NOAA's 2023 Arctic Report Card reveals alarming trends: record-breaking summer temperatures, sixth-warmest year, and continued sea ice decline. Urgent call for action as climate impacts escalate in the rapidly warming Arctic.❄️
— China Daily World (@ChinaDailyWorld)
Загубата на ледена завивка в Гренландия тази година е доста под междинната стойност за последните 22 години заради изобилните снеговалежи, само че горещината въпреки всичко е " взела своето "

В отчета се показва, че най-високата точка на ледената завивка - станцията Съмит, се е стопила едвам за пети път за 34-те години, откогато се води статистика. Кумулативната повърхност на размразяване дневно - мярка за площта, която се топи всеки ден, се е доближила до абсолютния връх.

В отчета се показва, че " необратимите климатични вреди, породени от прегряването на Арктика, ще продължат да се отразяват в цяла Северна Америка и Евразия " , означават учени, които не са взели участие в правенето на отчета. 

A Year of ‘Unreal’ Fire and Warming in the Arctic
— IanAlexander (@IanLex2)
Докладът също по този начин в детайли разказва " недвусмислени доказателства за раззеленяването на Арктика " , защото поради по-високите температури, увеличените превалявания и топенето на безконечната заледеност храстите и дърветата завладяват пасищата и тундрата.

Според отчета тази година е следено нараснало раззеленяване в северноамериканската тундра и относително едва в евразийската част на Арктика. Т.нар. " пикова зеленина на тундрата " в Арктика е достигнала третото най-високо равнище за 24-те години на проучване.

Раззеленяването може да форсира изменението на климата посредством освобождение на огромни количества въглероден диоксид, който е бил складиран във безконечната заледеност.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР