Тазгодишният носител на Нобеловата награда за литература Казуо Ишигуро не

...
Тазгодишният носител на Нобеловата награда за литература Казуо Ишигуро не
Коментари Харесай

Казуо Ишигуро получи Нобеловата награда за литература

Тазгодишният притежател на Нобеловата премия за литература Казуо Ишигуро не знаел нищо за оценката, когато името му беше обявено в Стокхолм. „ Новината не е стигнала до него “, споделя шефката на журито Сара Даниус пред шведското радио. „ Сега ще се опитам да му се обадя. “

Междувременно Ишигуро решил, че това е някаква смешка. „ Когато сътрудникът ми ми сподели, помислих, че съм жертва на подправените вести, “ споделя писателят пред репортерите на двора на дома си в северен Лондон. По думите му до момента в никакъв случай не бил контактувал с Нобеловия комитет и по тази причина мислил, че евентуално не е истина, разяснява по-късно той пред BBC.

“За мен е огромна чест, най-много тъй като това значи, че се движа по стъпките на най-великите създатели, ” споделя 62 годишният британец с японски корени. Той сподели още, че се надява, че Нобеловите награди могат да способстват за положително в един свят, който не е сигурен в своите полезности и своите водачи. Фактът, че тази огромна чест се пада на него, добавя той би могла по някакъв метод, въпреки и дребен да „ окуражи силите на положителното. “

Казуо Ишигуро: Скоро ще можем да сътворяваме хора, които превъзхождат останалите хора

Самата премия ще му бъде връчена на 10 декември в Стокхолм и писателят е заречен на комитета да участва (за разлика от неговия предходник Боб Дилън).

Шефката на журито Сара Даниус разказва Ишигуро като микс сред Джейн Остин и Франц Кафка. Притежавал моралната комедия и психическите прозрения на Остин в комбиниране с проучването на Кафка за екзистенциалния парадокс на всекидневието.

Една от най-известните книги на Ишигуро „ Никога не ме оставяй “ (Never let me go) споделя за един пансион някъде в британската провинция. Историята се разпростира в първо лице, само число от героинята Кати Х, която си спомня за Хейлшам, за своите съученици, възпитатели и всекидневието. Глава по глава разказът се развива нежно, до момента в който се разкрие загадката, че Хейлшам въобще не е пансион, а фабрика за клонинги. Клонираните деца се отглеждат и порастват, с цел да станат донори на органи, а житейската им реализация е равносилна на гибелта.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР