Тазгодишният научен симпозиум на Международния музикален фестивал (ММФ) Варненско лято

...
Тазгодишният научен симпозиум на Международния музикален фестивал (ММФ) Варненско лято
Коментари Харесай

На испанската музика е посветен тазгодишният научен симпозиум на фестивала „Варненско лято”

Тазгодишният теоретичен симпозиум на Международния музикален фестивал (ММФ) „ Варненско лято ” е отдаден на испанската музикална традиция. Форумът ще се състои за пети следващ път от 1 до 3 септември с присъединяване на международни имена в музикознанието от Испания, Германия, Австрия и България, осведомят от пресслужбата на фестивала.

Темите на полемиките ще бъдат илюстрирани с музикални фрагменти. На тях ще бъдат отдадени и трите вечерни концерта в Градската художествена изложба на Варна. Първият ще показа осъществявания на бароковата и ренесансова група „ Armonica stanza ”. През втората вечер ще гостуват български и европейски музиканти с клавирни шедьоври на камерната музика от Енрике Гранадос, Енрике Фернандес Арбос, Хоакин Турина и Сарасате. В третия концерт публиката ще бъде пренесена от романтизма до съвремието от ансамбъла „ Enseic ” от Кантабрия.

Всяка година уредниците на фестивала избират тематика, която е съзвучна с концертната му стратегия. Тази година тя е обвързвана с Испания, която пое председателство на Съвета на Европейски Съюз. Форумът ще запознае жителите и гостите на Варна с традицията и универсалността на испанската музика от барока до съвремието. Отделните панели са озаглавени „ Испанска барокова музика ”, „ Национализъм и универсализъм в испанската музика ” и „ Идентичност и развиване ”. Академичен модератор ще бъде проф. доктор Хартмут Кронес от Университета за музика и театрални изкуства във Виена, подпомаган от доктор Петя Цветанова от Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “.

Според артистичния шеф на ММФ „ Варненско лято “ проф. Марио Хосен научният симпозиум се радва на все по-голям интерес от откриватели от Европа, а в полемиките гостуващите светила на музикознанието и българските им сътрудници стигат до значими заключения и открития. Той напомни, че след срещата през 2019 година са разисквани забавни моменти от кореспонденцията сред Роберт Шуман, Клара Вик и Йоханес Брамс, които след това са станали мотив за огромен симпозиум във Виена.

Немската романтика бе тематика на научните сесии във Варна предходната година. Такива срещи въодушевяват хората, на тях човешкият разсъдък, вдъхновен от вдъхновението и природата, доближава до откровения, които действително имат своето отражение в историята на музиката, счита проф. Марио Хосен. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР