Тазгодишният албум, с който Metallica се завърна с гръм и

...
Тазгодишният албум, с който Metallica се завърна с гръм и
Коментари Харесай

Музикални хроники: Тормозен и унижаван, китаристът на Metallica намери утеха в хорърите, комиксите и музиката

Тазгодишният албум, с който Metallica се завърна с гръм и тропот в класациите, се назовава 72 Seasons. За всеки от членовете на Metallica това са и годините, предопределили музикалната орис и славното бъдеще.

За лийд китариста на най-успешната метъл група – Кърк Хамет, детството е интервалът, когато той превъзмогва издевателството у дома, открива обичаните си занимания и се насочва към музиката. В събота Хамет отпразнува своя 61-ви рожден ден и по този мотив си припомняме от кое място е тръгнал, с цел да стигне до мястото, където е през днешния ден.

Американецът е роден в Сан Франциско и първата своя пристрастеност открива, когато е 5-годишен. Тогава си навехва ръката след блъскане със сестра си и до момента в който се възвръща, родителите му го поставят пред тв приемника. Така Кърк попада на кино лентата на ужасите „ Денят на трифидите “ и вечно е обхванат от обич към хорърите.

„ Помня, че бях доста, доста изплашен, само че и че пробвах да обрисувам тези трифиди, които толкоз ме бяха стреснали. Филмът ми даде някакво друго възприятие, което толкоз ми хареса “, спомня си Хамет.

Като дребен Кърк се увлича и по комиксите, прекарва и часове в близкия киносалон, където от време на време гледа по три кино лентата дневно. Киното, което същински го стряска и вълнува, му доставя освен недостижима тръпка, само че и някакво бягство от нелекото му детство. Кърк се оказва унизен от собствен комшия, до момента в който пътува към своето католическо учебно заведение, а татко му е пияч, който постоянно демонстрира експанзия против цялото си семейство.

Показателно е, че бъдещият популярен китарист прекарва 16-ия си рожден ден, пробвайки се да попречи на татко си да пребие още веднъж майка му. Скоро след този епизод бащата най-сетне напуща фамилията. „ Това в никакъв случай не отминава и просто би трябвало да се научиш да се справяш с него. Имам насъбран голям яд и мога да го употребявам във всяка обстановка. Много ми оказва помощ, когато изсвирвам на китара “, признава Кърк.

В най-мрачните моменти му оказва помощ и сбирката от комикси и хорър списания, които натрупа за разтуха: „ Целият тормоз стартира, когато бях на 10-11, а натрупвам от 6-7-годишна възраст. Психологически ми оказва помощ и ми дава чувство за леговище, когато съм в стая с всичко, което съм натрупал “.

Някъде там се появява и музиката – тъй като нищо не разпалва въображението на Кърк по този начин, както го прави оня нов свят, отворен пред него посредством брат му. Братът Рик Хамет е музикален колекционер и около него Кърк стартира да слуша Джими Хендрикс, Led Zeppelin и Карлос Сантана. Оттам разумно следват визитите на музикални магазини и огромни концерти на AC/DC или Van Halen.

„ Просто търсех най-тежката музика, която можеше да съществува. Бях се увлякъл по UFO, Judas Priest и Thin Lizzy, бях разкрил и новата вълна в английския хеви метъл и всичко, което се случваше в Европа “, споделя Хамет.

 Kirk Hammett 2017

Един ден той прави съдбовна замяна: против 10 $ и албума на Kiss Dressed to Kill си взима първата електрическа китара. „ Нищо друго в живота ми не ме беше стимулирало да седна на едно място и да върша единствено едно нещо “, споделя Хамет за свиренето на китара. Скоро те стартират да свирят обичани метъл песни и да измислят лични композиции.

„ Като засвирвахме някоя ария, първоначално тя започваше в несъмнено движение, само че след 3-4 седмици ставаше двойно по-бърза “, изяснява Хамет. „ Така че като започнахме да пишем песни ги измисляхме в лудо движение – тъй като Том Хънтинг имаше доста необуздана сила. Точно като Ларс Улрих (барабаниста на Metallica) “.

По-късно Хамет и Хънтинг се събират с още трима души, с цел да образуват учебната тайфа Exodus, кръстена на известния филм от 1960 година с Пол Нюман в основната роля. 

“Не бях стимулиран от множеството неща, които биха стимулирали хората – популярност, благосъстояние или нещо такова. Мотивираше ме желанието просто да изсвирвам добре на китара “, безапелационен е Кърк.

Exodus става авторитетна група в траш сцената на Сан Франциско, а с нея китаристът си печели добра известност. В същото време Metallica пътува до източното крайбрежие, с цел да запише дебютния си албум Kill ‘Em All, само че се оказва без китарист – Дейв Мъстейн е изхвърлен поради агресивното си държание и злоупотребата си с опиати.

„ Първата ария, която засвирихме, беше Seek and Destroy “, спомня си фронтменът Джеймс Хетфийлд. „ Кърк изсвири такова соло, че си казах… нещата ще се получат и всичко ще бъде наред “. Хамет незабавно получава предложение да се причисли към бандата и както се козва, останалото е история.

Няколко десетилетия по-късно към момента се намират хора, които оспорват метода, по който Кърк свири и слагат под въпрос класата му. Но няма кой да оспори триумфите на тогавашното момче и днешна легенда, чието място измежду най-емблематичните метъл китаристи от дълго време е обезпечено.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР