Тазгодишният 1 юли се оказа един от най-горещите в политическия

...
Тазгодишният 1 юли се оказа един от най-горещите в политическия
Коментари Харесай

Асен Василев е номиниран за премиер. Руският ултиматум е отхвърлен

Тазгодишният 1 юли се оказа един от най-горещите в политическия календар. Правителството в оставка на Кирил Петков отхвърли ултиматума на Москва и не анулира отзоваването на рекордните 70 съветски дипломати . Предстои да се види опасността на съветската посланичка Елеонора Митрофанова да закрие съветското посолство в България ще бъде приведена в деяние.

" Продължаваме промяната " (ПП) излъчи вицепремиера и финансов министър в оставка на мястото на досегашния министър председател Кирил Петков и по този начин съумя да върне Българска социалистическа партия в договарянията за второ държавно управление, без значение от оставащите.

В петък вечерта президентът Румен Радев връчва мандата на Василев и той би трябвало да го върне след 7 дни - изпълнен или не. Към момента обединението ПП-БСП-ДБ и самостоятелни депутати, най-вече отделили си от Има Такъв Народ, разполага със 118 гласа, а за избора на държавно управление са нужни най-малко 121 – при изискване, че всички 240 народни представители са в залата, когато то се гласоподава.

Партиите от новото болшинство (ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ, " Възраждане " ), които смъкнаха кабинета " Петков ", към този момент оповестиха, че.

Руският ултиматум е отритнат

След като българското държавно управление пренебрегва ултиматума на съветската посланичка и не анулира експулсирането на дипломатите и техническите сътрудници от задачата на Москва у нас, Митрофанова съобщи : " Възнамерявам безотлагателно да повдигна пред управлението на моята страна въпроса за закриването на Посолството на Русия в България, което неизбежно ще докара до закриване на българската дипломатическа задача в Москва ".

Според нея отговорността за по-нататъшните тежки последствия на тази стъпка е напълно върху държавното управление на Кирил Петков. Смият Петков преди ден нотата с ултиматума си, което не се случи.

Очевидно Митрофанова не счита, че след възможното редуциране на състава на задачата със 70 индивида, останалите 43 ще могат да продължат работа.

Асен Василев предлага стратегия за шест месеца

Асен Василев предложи на съдружните сътрудници от Българска социалистическа партия и " Демократична България " управническа стратегия за идващите шест месеца , която е фокусирана върху, подмяната на състава на регулаторите и битката с корупцията.

Условието Политическа партия да излъчи различен министър председател, друг от Кирил Петков, бе по отношение на отпращането на 70-те съветски дипломати от страната. Около час след оповестяването на Асен Василев за кандидат- министър председател Нинова разгласи, че Българска социалистическа партия се връща в договарянията за ново държавно управление.

" Асен Василев е човек, на който има категорично доверие и с който започнахме и ще приключим битката ", сподели Петков.

Ще има ли договаряния с Има Такъв Народ

Както се очакваше, партията на Станислав Трифонов " ИТН " ,, не е удовлетворена от номинацията, само че ще договаря с Политическа партия за нов кабинет. Условието на Има Такъв Народ беше Политическа партия да не издига нито Петков, нито Василев – двамата са един тим и отрязаха мераците на Има Такъв Народ за.

Шефът на Има Такъв Народ Тошко Йордано в разяснява, че " Асен Василев е доста неприятно предложение за министър председател " .

Кирил Петков разгласи, че той и неговите съидейници са подготвени да работят с всички, с изключение на с тази, които избират да пълнят чекмеджета с пачки и кюлчета: " Готови сме да работим с всички, с изключение на с тези, които са толкоз корумпирани, че са в листата " Магнитски ". Готови сме да работим с всички, с изключение на с тези, които пращат есемеси от тъмни стаи. Готови сме да работим с всички, с изключение на с тези, чиито прякори са с имена на непознати валути ".

Предстои да се разбере дали Политическа партия ще водят договаряния с хората на Трифонов в Има Такъв Народ,: " Ясно декларирахме, че има няколко индивида, с които не бихме влезнали в договаряния - Бойко Борисов, Делян Пеевски и Движение за права и свободи, Костадин Костадинов, както и самия Слави Трифонов ".

" Безпрецедентно "

През последните дни една от най-често използваните думи в общественото пространство бе " невиждано " – поради невиждано огромния брой съветски дипломати, които България отзовава едновременно. Този невиждан ход и оценка, че решението е съобразено с интернационалното право.

Българска социалистическа партия да бъде преразгледано от Народното събрание и България да одобри ултиматума на Митрофанова. Президентът Румен Радев не стигна до такава степен да изиска това в директен текст, само че съобщи, че е " неприемливо " хилядите български жители, живеещи в Руската федерация, да бъдат оставени без дипломатическо посланичество. Недопустимо е решения, свързани със сигурността на България, да не регистрират рисковете от ескалация и икономическите последици от тях ".

Както се очакваше, най-самоотвержен в отбраната на Москва и най-агресивен против държавното управление е водачът на проруската партия " Възраждане " Костадин Костадинов , прочут като Копейкин.

В същото време най-голямата опозиционна партия дипломати. Лидерът на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов разгласи в петък сутринта, че въпреки решението на Кирил Петков да е взето аматьорски, " посоката, дейностите за отдръпване на дипломатите би трябвало да бъде продължена, никаква крачка обратно не би трябвало да дава държавното управление, има цялостната ни поддръжка, това би значело отвод от суверенитет, а ние не би трябвало да го вършим, войната в Украйна би трябвало да спре ".

Иначе, през днешния ден е 1 юли, денят на Джулай морнинг.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР