Тазгодишната реколта от пшеница е с изключително високо качество в

...
Тазгодишната реколта от пшеница е с изключително високо качество в
Коментари Харесай

Явор Гечев: Реколтата от българска пшеница е с изключително високо качество

Тазгодишната годишна продукция от пшеница е с извънредно високо качество спрямо последните седем-осем години, с помощта на добре свършена работа от всички по веригата

Това съобщи служебният министър на земеделието Явор Гечев по време Консултативния съвет по зърното, оповестиха от Министерството на земеделието.

Според членовете на съвета създаденото в България зърно обезпечава високо качество на хляба и хлебните артикули на българския пазар.

По показани на съвещанието оперативни данни, в България тазгодишната годишна продукция от пшеница доближи 6,3 млн. тона, при реколтирани 12 млн. декара и 525 кг междинен рандеман. Най високи са добивите в Разград - 661кг/дка, следвани от област Добрич със междинен рандеман 648 кг/дка. Прибрани са и 616 хиляди тона ечемик при междинен рандеман 498 кг/дка, от 124 000 ха.

По оперативни данни при реколтирани 30% от засетите площи с царевица все още междинният рандеман е 477 кг/дка, а при реколтирани 73% от площите със слънчоглед междинният рандеман е 222 кг/дка.

Зърнопроизводителите показаха по време на съвещанието главните проблеми, пред които са изправени сега, измежду които сушата през стопанската година, намножаване на неприятели, високата инфлация и сериозният растеж на цените на индустриалните запаси, понижението на изкупните цени поради украинския импорт на слънчоглед.

Министърът на земеделието напомни, че България е солидарна с Украйна, само че българските производители сега са съществено наранени от свръхпредлагането, по тази причина и вече сме поискали от Европейската комисия (ЕК) да приложи изключителни ограничения поради разстройствата на зърнения пазар. Засилен е и контролът върху импортираните партиди зърно.

На 14 септември зърнопроизводители от 17 града в страната протестираха поради нерегламентирания, по думите им, импорт на украинско зърно, високите цени на горивата, торовете и препаратите, както и някои от изискванията на Зелената договорка на Европейския съюз. Селскостопански машини излязоха по пътищата в Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Карнобат, Монтана, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол и Айтос.

На конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция Костадин Костадинов, ръководител на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) съобщи, че аргументите за недоволството са се натрупали през времето, само че са ескалирали през последните месеци дотолкоз, че секторът е застрашен от всеобщи банкрути, неспособност за погашение на рентите и забележителна междуфирмена задлъжнялост. Това се дължи в огромна степен и на безконтролния и нерегламентиран импорт на зърно от Украйна, който подбива цените на продукцията на българските аграрни производители.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР