Тайванската компания за производство на полупроводници TSMC ще похарчи 3,5

...
Тайванската компания за производство на полупроводници TSMC ще похарчи 3,5
Коментари Харесай

TSMC одобри плана за фабрика за чипове в Германия на стойност 3,5 милиарда евро

Тайванската компания за произвеждане на полупроводници TSMC ще похарчи 3,5 милиарда евро за фабрика за чипове в Германия – първата в Европа, заяви компанията през днешния ден, възползвайки се от желанието на континента да приближи веригите за доставки покрай себе си.

Заводът, който ще бъде третият на TSMC отвън обичайните индустриални бази в Тайван и Китай е от главно значение за устрема на Берлин да насърчи локалната полупроводникова промишленост, от която автомобилната промишленост на страната ще се нуждае, с цел да остане конкурентоспособна в международен мащаб.

През предишния месец Европейски Съюз утвърди „ Закона за чиповете “ – проект за дотации на стойност 43 милиарда евро за удвояване на потенциала за произвеждане на чипове до 2030 година в опит да настигне Азия и Съединени американски щати, откакто дефицитът и високите цени по време на пандемията от COVID-19 провокираха безпорядък в автомобилостроителите и машиностроителите на континента.

Германия, която ухажва TSMC от 2021 година насам ще способства с до 5 милиарда евро за фабриката в Дрезден, столицата на източната провинция Саксония, оповестиха немски публични лица.

В Саксония, център на електронната промишленост на някогашната Източна Германия към този момент има няколко заводи за чипове и е правоприемник на традиция в прецизното занаятчийство. По време на един от 40-те кръга от диалози чиновниците на TSMC бяха поканени да видят изтънчено направени бижута в градския музей „ Зеленият свод “.

Регионален чиновник съобщи, че Саксония ще похарчи средства за образование и инфраструктура, с цел да поддържа инвестицията, която е най-голямата в историята на провинцията, макар че Германия към този момент е изправена пред сериозен дефицит на работна ръка и обезпечаването на личен състав може да се окаже предизвикателство.

TSMC съобщи, че ще влага до 3,499 милиарда евро в дъщерно сдружение, наречено European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC) от което ще има 70%. Немските Bosch и Infineon и холандската NXP ще имат по 10% от завода, който ще създава до 40 000 пластини месечно за коли, промишлени и домашни артикули, когато бъде открит през 2027 година.

Европейски Съюз се стреми да удвои своя дял на международния пазар на полупроводници до 2030 година до 20%.

Министърът на стопанската система на Германия Робърт Хабек приветства инвестицията като „ избор на доверие “ към немската стопанска система, която е наранена от високите цени на силата след съветската инвазия в Украйна, която провокира закъснение на растежа и опасения, че европейската икономическа мощ може да се деиндустриализира.

TSMC също по този начин влага 40 милиарда $ в нов цех в американския щат Аризона, подкрепяйки проектите на Вашингтон за повече произвеждане на чипове в страната и в това време построява взаимно дружество със Sony в Япония.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР