Тайван съобщи, че е забелязал 21 китайски военни самолета и

...
Тайван съобщи, че е забелязал 21 китайски военни самолета и
Коментари Харесай

Светът тръпне: Ще нападне ли Китай свръх развитият и красив остров Тайван?

Тайван заяви, че е забелязал 21 китайски военни самолета и 15 кораба край крайбрежията си. Това се слува единствено два дни откакто на 25 май Пекин приключи двудневните си военни учения край Тайван, съобщи Агенция Франс Прес, цитира Българска телеграфна агенция и Фрог.

Китай твърди, че либерален Тайван е част от неговата територия и декларира, че в никакъв случай няма да се откаже от потреблението на мощ, с цел да го сложи под контрола на Пекин.

На 27 май тайванското министерство на защитата съобщи, че през последните 24 часа 10 китайски самолета са минали през зоната за идентификация на въздушната защита (ЗИВО) и че е реагирало по подобаващ метод
 

На 23 май китайски военни кораби и изтребители обкръжиха Тайван в учения, които съгласно Пекин са били тест за способността му да завладее острова.

 

През последните години Пекин ускори военния напън върху Тайван, като поддържа съвсем всекидневно наличие на военни самолети, безпилотни летателни апарати и военни кораби към острова.

Експертите настояват, че това са " тактики от сивата зона ", които са близки до открити военни дейности, само че служат за изтощение на военните сили на Тайпе.

 Новият президент на Тайван съобщи, че макар военните учения към момента е подготвен да работи с Китай.

Пекин съобщи, че встъпителната тирада на президента Лай Чинг-те на 20 май е била равносилна на апели за самостоятелност и е тласнала Тайван към „ рисково положение на война ".

Междувременно почитан американски законодател удостовери поддръжката на Вашингтон за Тайван против китайската експанзия при визитата си на самоуправляващия остров, което е първо по рода си откакто новият президент се закле.

Конгресменът Майкъл Маккол, който оглавява авторитетната Комисия по външни работи в Камарата на представителите, съобщи, че той и сътрудниците му „ мощно поддържат този хубав остров “.

Маккол направи изказването си в наличието на президента Лай Чинг-те.

Три дни откакто Лай постави клетва, китайски военни кораби и изтребители обкръжиха Тайван в учения, които съгласно Пекин са тест за способността му да завладее острова.

Маккол осъди тези „ сплашващи военни учения “, като съобщи, че те демонстрират, че Китай не се интересува от спокойно общуване с Тайван.

 „ Всички демокрации би трябвало да застанат дружно против експанзията и тиранията. Независимо дали става дума за Путин в Русия, аятолахът в Иран или президента Си в прилежащ Китай. Един греховен съюз подкопава мира по света “, сподели той пред Лай.

През 1979 година Съединените щати трансферираха дипломатическото си признание от Тайван на Китай, само че остават най-важният съдружник на острова и снабдител на военна техника.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че не поддържа независимостта на Тайван, само че също по този начин би подкрепил изпращането на сили за отбрана на острова. Официалната позиция на Съединени американски щати във връзка с интервенцията е стратегически двусмислена.

Маккол удостовери, че Конгресът на Съединени американски щати „ на двупартийна основа поддържа Тайван “.

„ Ние не сме тук като републиканци или демократи, а като американци “, акцентира той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР