Тайните, скрити в археологическия комплекс Перперикон, продължават да се разкриват

...
Тайните, скрити в археологическия комплекс Перперикон, продължават да се разкриват
Коментари Харесай

Откритията на Перперикон в научна книга до края на годината

Тайните, скрити в археологическия комплекс Перперикон, не престават да се разкриват една по една. С напредването на изследванията учените са все по-категорични, че античното светилище на Дионис се намира точно там. От години сред археолозите се води неприсъствен спор за местоположението на сакралното място - разказано от старогръцкия историк Херодот.


Дворецът светилище е измежду най-ценните находки в древнотракийския Перперикон. Уникален по рода си комплекс от зали, храмове и гробници на хиляди години, съхранили истории за пиршества, антични ритуали и гадания. Следите от палените преди повече от 3000 години огньове още личат.
Проф. Николай Овчаров: Върху олтара, каменния олтар, в тази ситуация ние имаме към този момент 10 такива олтара, е изливано вино първо, свещеното вино естествено, след което е пален огън и по височината на огъня се е гадаело дали нещо ще се случи, или няма да се случи.
Освен залата с олтара и тронната постройка на тракийския замък - друго забавно находище е и по този начин наречения Средновековен квартал, по който сега археолозите интензивно работят.
Проф. Николай Овчаров: Находките, които демонстрираме, са основно кръстове, бронзови кръстове, напрестолни, нагръдни. Две гривни, бронзови гривни.
Откритията за Перперикон и от дълго време търсеното светилище на Дионис, ще бъдат оповестени в научна книга, която би трябвало да излезе до края на годината.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР