Тайните на квартала на богатите в античния Филипопол Днес Аква

...
Тайните на квартала на богатите в античния Филипопол Днес Аква
Коментари Харесай

Акведуктите снабдявали града с чиста вода

Тайните на квартала на богатите в античния Филипопол
Днес Аква Вирго, един от 11-те антични акведукта на Рим, зарежда с вода фонтана Ди Треви. Също фонтана Баркача на емблематичния площад Испания, както и фонтана на Четирите реки на площад Навона. Постоянно реставриран в годините, на процедура и сега, 20 века по-късно, той още веднъж e в приложимост.

Неговите „ събратя “ в Пловдив също са дело на римляните, единият е от IV, а другият от VI век. Следите от комплицираната водоснабдителна система на римския Филипопол още се виждат по „ Коматевско шосе ", посред оживения градски трафик.

Навремето двата огромни акведукта с обща дължина от 30 км снабдявали всеки ден града с 43 000 куб. м прясна вода от Родопите. Те водят началото си от родопските извори, където римляните вършат водохващане на Кайнаците в Куклен и на карстовите извори в Марково. Някои елементи от трасетата им вървели високо над земята на солидни колони от камъни и тухли, високи 6-8 метра, друга част - били подземни. Така оборудванията стигали чак до римския стадион. „ Тук имаме един устой от VI век, той стъпва тъкмо върху руините на Стадиона, който по това време към този момент не функционирал ”, са последните изводи на археолозите.

Според тях в Пловдив има доста разкрити монументи на културата, само че от 30 години те стоят занемарени. Такъв е и Акведуктът на Коматевско шосе, който има потребност от незабавна консервация, тъй като всеки ден се разрушава.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР