Тайната вечеря е едно от събитията от миналото, което буди

...
Тайната вечеря е едно от събитията от миналото, което буди
Коментари Харесай

Ето какви неща са присъствали на масата на ТАЙНАТА вечеря

Тайната вечеря е едно от събитията от предишното, което буди огромен интерес. Сведенията за него се натрупат и последното е обвързвано с разбулването на тайната какво в действителност е имало на трапезата по време на тази загадка вечеря. Това събитие се случва тъкмо преди залавянето на Иисус Христос в Гетсиманската градина. А през днешния ден ще разберем с какво се е хранил той и 12-те апостоли по време на вечерята.

Основаваме изказванието си на обстоятелствата, които двамата изследващи арехолози – Марта Беронго и Дженерозо Урчиоле, които са изследвали всевъзможни древен текстове, студии, трудове, антични монументи и така нататък

Дженерозо отбелязва, че в Библията ни са разкрити доста разкаяния и усещания от диалозите на апостолите, само че в действителност не и каква е била храната им тогава.

Преди Пасха се съблюдават избрани пости, а съгласно откривателите Исус е бил евреин и е спазвал упътванията от Тора. За да се лимитират допустимо най-вече, учените лимитирали вероятностите до 2 празнични трапези, които са били познати преди – сватбата на Кана Галилейска и пирът на цар Ирод.

От сватбата на Кана знаем, че Исус е превръщал водата във вино, спазвали са се избрани еврейски традиции за хранене – кашрут, а за пира на Ирод са били приготвяни разнообразни йерусалимски ястия, нормални за интервала по това време.
Археолозите настояват, че са разкрили селището, където Христос нахранил 5000 души с 5 части самун и две риби
Археолози откриха руини на антична черква в северен Израел, която може да е именитият Храм на Апостолите, предава БГНЕС. Възрастта на...
Прочети повече
Ако се обърнем към Евангелието на Марк, там се споделя, че тайната вечеря съвпадала с първия ден от Пасха, прочут като ден на безквасния самун, тогава се принася в жертва и агне и учените доближават до извода, че на трапезата е участвало агнешкото месо. Както и несъмнено, виното и безквасният самун, които са упоменати и в Библията.

Именно на тайната вечеря се слага и началото на евхаристия от самия Христос – познато ни като светото причестяване, при което се вкусва самун и вино.

Преполага се, че на трапезата са участвали и бобови култури, зеленчуци, маслини с исоп, фурми, горчиви треви с шамфъстък, билки, задушено месо, плодове и паста от ядки.
За горчивите треви и фурмите се знае, че се включват във всеки ден от Пасха.

Трябва да споменем и още едно значимо нещо, обвързвано със самата конюнктура – апостолите и Исус не са седяли на огромна правоъгълна маса, както можем да се заблудим от фамозната картина на Леонардо да Винчи, а по-скоро действителността е, че са били ситуирани на земята върху възглавници, а самата храна – в глинени съдове върху дребна масичка.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР