Тайна проверка от инспектори на Европейската комисия е установила сериозни

...
Тайна проверка от инспектори на Европейската комисия е установила сериозни
Коментари Харесай

Сериозни нарушения в сигурността на Летище София, докато България чака отговор за Шенген

Тайна инспекция от инспектори на Европейската комисия е открила съществени пробиви в равнището на сигурността на Летище София.

Проверката е осъществена в интервала 10-14 октомври, до момента в който България още веднъж чака отговор дали ще бъде призната за член на Шенгенскатазона.

Служебният министър на превоза Христо Алексиев удостоверява, че Европейска комисия " има мнения по сигурността " на най-голямото летище в страната, като трансферира отговорността за гафовете върху концесионера " СОФ Кънект ".

Пробивът се оказва в неналичието на задоволително висок надзор при инспекцията на ръчен багаж с рентген на летището.

Инспекторите на Европейска комисия са съумели да прекарат през системата скрити елементи, от които може да се сглоби взривно устройство.
Източници на Медиапул показват, че скенерите са успявали да засекат съществуване на рискови предмети в някои от куфарите - само че проверяващите не са могли да кажат какви тъкмо.Други от куфарите с рискови субстанции въобще не са засечени при контрола.
" Да се надяваме мненията да бъдат отстранени при идната инспекция на Европейска комисия. Ако това не се случи, страната ще предприеме и най-строгите ограничения против това безгрижие. Стигнахме до такава степен, че концесионерът, който трябваше да ръководи по-добре летището, очевидно е занижил сигурността там ", споделя служебният министър по отношение на случая.

Алексиев заплашва, че може да се стигне до преустановяване на контракта за концесия, в случай че слабостите в сигурността не се отстранят неотложно.

На летището към този момент са изпратени задгранични екипи, които образоват чиновниците на инспекцията на ръчен багаж по какъв начин да стопират пасажери със неразрешени предмети.

Срокът, който " СОФ Кънект " има за превъзмогване на пропуските, изтича на 11 ноември.
Акционерното сдружение завоюва 35-годишен контракт за ръководство на летището през лятото на 2020 година по време на ръководството на ГЕРБ. Зад договорката застана фондът " Меридиам " и операторът на летище " Мюнхен ", с миноритарно присъединяване на " Щрабаг ".Година по-късно, когато Христо Алексиев отново беше длъжностен министър на превоза, той разгласи, че до момента Flughafen Munchen " попада единствено на хартия " в ръководството на концесионера и че техни представители не са се заели с активността на Летище София.Той намеси и предприемача Кирил Домусчиев като прикрит собственик на 20% от концесията - изказване, което притежателят на " Хювефарма " отхвърли като " стопроцентова неистина ".
Скандалът се случва месец преди Европейският съвет да реши дали да позволи участието на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Парламентът на Нидерландия към този момент одобри резолюция, с която упорства министър председателят на страната да не позволява двете страни в системата, до момента в който не бъдат реализирани резултати в битката с корупцията и проведената престъпност.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР