Тайландците, а и други азиатци продължават да ядат супа от

...
Тайландците, а и други азиатци продължават да ядат супа от
Коментари Харесай

Азиатски деликатес топи популациите на акули

Тайландците, а и други азиатци не престават да ядат чорба от перки на акула, макар " тревожното " понижаване на популациите им, заяви ДПА, базирайки се на отчет на природозащитна организация.

По света годишно 100 милиона акули стават жертви на лов на риба. От тях 73 милиона се употребяват за чорба от перките им. Това е довело до понижаване на някои от популациите с 98 %.

Заради огромното търсене на супата от перки на акула в Азия и вярването, че тя е потребна за здравето, някои акули умират единствено тъй като отрязват перките им. След това ги изхвърлят във водата, само че без перки те не могат да живеят.

Според отчета на организацията WildAid максимален експортьор на перки от акули e Тайланд - с над 22 467 тона за интервала от 2012 година до 2016 година Те са продадени основно на Хонконг, откъдето се реекспортират към други страни като Китай.

Супата от перки на акули се слави с положителния си усет, само че на процедура тя е безвкусна, а аромата си дължи на бульона. Всъщност тя не се отличава от елементарната рибена чорба, в нея няма нищо особено, настояват познавачите.

Половината от интервюираните тайландци, яли такава чорба, не си дават сметка, че акулите не могат да оцелеят без перки, а 85 % - какъв брой доста акули се избиват годишно.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР