Тайланд развъжда бамбукови акули, за да спаси вида на емблематичните

...
Тайланд развъжда бамбукови акули, за да спаси вида на емблематичните
Коментари Харесай

Тайланд развъжда бамбукови акули

Тайланд развъжда бамбукови акули, с цел да избави типа на емблематичните острови Фи Пи. В дребна стая дузина аквариуми и екип разполагаем 24 часа в денонощието са натоварени със задача, която изглеждаше невъзможна: да върнат във водите на емблематичния Phi Phi, най-големият архипелаг в Тайланд, рифовите акули, изчезнали преди години заради до утежняване на околната среда.
След няколко години неявяване заради загубата на естественото им местообитание, те се завърнаха към 2021 година с помощта на поредност от екологични ограничения, приложени от управляващите на азиатската страна.

Сега един морски център се стреми да ускори в допълнение наличието си

посредством отглеждане и рехабилитация на тези животни.

Разположен в сърцето на архипелага, планът SOS (Save our Sharks или Salven Nuestros Tiburones, на испански), създаден от Центъра за морски открития на островите Phi Phi, освободи към 40 бамбукови акули, родени в плен в тайландски води от началото от основаването му, през 2021 година
Организацията е виновна и за раждането на 29 яйца от тези животни, класифицирани като „ съвсем застрашени “ в аления лист на застрашените типове на Международния съюз за запазване на природата.

„ Много хора считат, че акулите са „ неприятните “ и че могат да ги изядат или убият. Но акулите са от огромна стойност за океанската верига, тъй като ядат слаба и болна риба “, изяснява морският биолог Джип Сиритон, вицепрезидент на отдела за стабилно развиване на групата Singha Estate, в изявление за EFE.
Известни още като „ котешка акула “ поради носната си ръкохватка, бамбуковите акули се характеризират с удължената си опашка и отличителна зурла и могат да доближат до един метър дължина и към 60 кг.

По същия метод те са необичаен тип калмари, които играят основна роля в поддържането на здравето на океана и цялата му морска екосистема, заради което са основна част от поддържането на салдото и здравето на морето, заради което изгубването им предизвести специалисти и управляващи.
„ Причината тези животни да са намалели фрапантно е въздействието на ширещия се туризъм “, изяснява биологът.

Поради тази причина планът SOS, създаден в пространствата на хотел Phi Phi, работи в тясно съдействие с Центъра по морска биология на Пукет, учени и Министерството на околната среда за отбрана на акулите, ранени или инцидентно уловени от риболовен мрежи.

Животните минават развой на рехабилитация, преди да бъдат върнати в морето, а някои екземпляри се употребяват за разплод и развъждане на новородени за увеличение на популацията в естествената им среда.

Когато потомството е „ задоволително мощно “ и „ крепко “, животните се пускат в дивата природа, в стеснен брой и тук-там, подбрани ръчно от морски специалисти.
Това е по този начин, тъй като съгласно биолога, „ в случай че прекалено много екземпляри бъдат пуснати едновременно, хранителната верига в региона се трансформира “.

Повторното въвеждане на бамбукови акули усъвършенства морската екосистема и рифовете,

което докара до завръщането на други типове, като върховата акула, в Phi Phi, ситуиран в Тайландския залив.

Освен възобновяване на акули, Phi Phi Marine Discovery Center също по този начин поддържа сходен план за връщане на риба смешник в дивата природа, както и хазаин на разнообразни действия за образование и осведомление на пасажери.
Тези действия включват музей с четири среди, мангу разходки, семинари и засаждане на дървета, наред с други действия.

Многостранният екип дава поддръжка и препоръки на мениджмънта на хотела при взимане на решения за по-устойчиво развиване. В този смисъл от Jeep акцентират, че от ден на ден търсенето на „ зелен туризъм “ е измежду целите както на пътуващите, по този начин и на мениджърите.
„ Докато сме в положение да направляваме всички интервенции от суша до суша, без да засягаме океана, е допустимо да имаме всеобщ туризъм. Броят няма изключително значение, можете да имате 100 000 туристи, които да провокират доста малко влияние, в случай че управлявате добре, до момента в който група от 10 души може да бъде доста нездравословна, в случай че не съблюдава разпоредбите или се държи неприятно “, заключава биологът.

 

Източник: EFE /Превод: SafeNews
Още вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР