Тайланд и САЩ започнаха военни учения с участието на над

...
Тайланд и САЩ започнаха военни учения с участието на над
Коментари Харесай

Тайланд приема хиляди американски войници за учения

Тайланд и Съединени американски щати започнаха военни учения с присъединяване на над 7000 военнослужещи от 30 страни. За първи път маневрите ще включват и съставен елемент с фокус върху космоса, съобщи Ройтерс.

Ученията " Златна кобра " (Cobra Gold), които се организират от 1982 година, са едни от най-старите многонационални военни учения в света и са най-големите по рода си в Югоизточна Азия. Тези маневри са и значима платформа за Вашингтон за подсилване на съюзите в Азия в сегашните времена на все по-засилена геополитическа конкуренция с Китай, отбелязва Ройтерс.

След като по време на пандемията присъединяване на Съединени американски щати беше лимитирано, тази година за маневрите дойдоха към 6000 американски бойци, заяви адмирал Джон Акилино, шеф на Индо-тикоокеанското командване на въоръжените сили на Съединени американски щати. Това е и най-големият им брой за последните 10 години.

" С нашите сътрудници ще проведем комбинирани интервенции по суша, въздух, вода, както и в киберпространството ", сподели пред кореспонденти Акилино.

По думите на адмирала ученията, които ще продължат до 10 март, имат за цел да покажат и че общите дейности са залог за мира, стабилността и благоденствието в Индо-тихоокеанския район.

В последно време напрежението сред Китай и Съединени американски щати в района набъбна поради все по-голямата агресивност на Пекин в Южнокитайско море и във връзка с самоуправляващия се остров Тайван.

Тази година за първи път ученията ще включват и отработване на дейности в галактическото пространство, чиято съществена задача ще бъде да се обясни отражението на феномени като магнитните стихии върху военните интервенции, връзки и спътници, заяви американското посолство в Банкок.

Поради тази причина в актуалното издание на " Златна кобра " ще се включат и военни и цивилен галактически организации от Тайланд, Съединени американски щати и Япония, добавя дипломатическата задача.

Тази година в ученията ще вземат участие 7394 военнослужещи от 30 страни. Седемте страни непрекъснати участници в " Златна кобра " включват още Япония, Сингапур, Южна Корея, Малайзия и Индонезия.

Китай, Индия и Австралия ще се включат в частта на ученията за отработването на дейности за оказване на филантропична помощ, отбелязва Българска телеграфна агенция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР