Тъй като ще бъде задействана първата серия от санкции, повторно

...
Тъй като ще бъде задействана първата серия от санкции, повторно
Коментари Харесай

Компаниите от ЕС ще бъдат компенсирани заради санкциите на САЩ срещу Иран


Тъй като ще бъде задействана първата серия от наказания, наново наложени от страна на Съединени американски щати по отношение на Иран, обновеният Блокиращ правилник на Европейски Съюз влиза в действие на 7 август за намаляване на въздействието им върху ползите на сдруженията от Европейски Съюз, които правят законна стопанска активност в Иран. Актуализираният Блокиращ правилник е част от поддръжката на Европейския съюз за непрекъснатото, цялостно и дейно осъществяване на Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД) — нуклеарната договорка с Иран, в това число посредством опазване на комерсиалните и икономическите връзки сред Европейски Съюз и Иран, които бяха нормализирани, когато вследствие на СВПД бяха анулирани глобите, свързани с нуклеарната стратегия.

Процесът на актуализация на Блокиращия правилник бе стартиран от Комисията на 6 юни 2018 година, когато тя добави към приложното му поле извънтериториалните наказания, които Съединени американски щати постанова наново по отношение на Иран. Последва двумесечен период за надзор от Европейския парламент и Съвета. Тъй като никой от тях не възрази, актуализацията се разгласява в Официален вестник и влиза в действие на 7 август.

Блокиращият правилник разрешава на операторите от Европейски Съюз да си възвръщат вредите, произлизащи от извънтериториалните наказания на Съединени американски щати, от лицата, които ги предизвикват, и обезсилва резултата в Европейски Съюз на решенията на задгранични съдилища, основаващи се на тях. Той също по този начин не разрешава на лица от Европейски Съюз да съблюдават тези наказания, в случай че по изключение е позволено от Комисията, ако неспазването съществено вреди на техните ползи или на ползите на Съюза. Разрешенията се издават въз основа на утвърдени критерии, които ще бъдат оповестени също на 7 август. За да се помогне на сдруженията от Европейски Съюз при използването на обновения Блокиращ правилник, Комисията ще разгласява също инструкции, с цел да улесни разбирането на съответните правни актове.

Европейският съюз е изцяло зает с непрекъснатото, цялостно и дейно осъществяване на СВПД, при изискване че Иран също съблюдава своите задължения в нуклеарната област. Премахването на глобите, свързани с нуклеарната стратегия, даващо опция за нормализиране на комерсиалните и икономическите връзки с Иран, съставлява основна част от СВПД. Същевременно Европейският съюз се е заел също по този начин да поддържа съдействието със Съединените щати, които не престават да са основен сътрудник и съдружник.

В допълнение към горепосочената мярка Европейски Съюз работи в тясно съдействие с страните членки и други сътрудници по съответни ограничения, ориентирани към поддържане на съдействието с Иран в основни стопански браншове, по-специално в региона на банковото дело и финансите, търговията и вложенията, нефта и превоза.

На 8 май президентът Тръмп реши да отдръпна Съединени американски щати от Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД) и да възвърне всички към този момент анулирани наказания според това съглашение. Отново наложените наказания от страна на Съединени американски щати ще влязат в действие след интервал за „ привършване “ надлежно от 90 дни (изтичащ на 6 август 2018 г.) за някои наказания и 180 дни (изтичащ на 4 ноември 2018 г.) за други. На 18 май Комисията предприе няколко стъпки за опазване на ползите на европейските сдружения, които влагат в Иран, и с цел да даде опция на Европейска инвестиционна банка да финансира действия в Иран, с което показва уговорката на Европейски Съюз към СВПД.

На 6 юни Европейската комисия одобри актуализациите на Блокиращия правилник и на мандата на Европейска инвестиционна банка за външно кредитиране, които влизат в действие на 7 август след двумесечния период за предявяване на възражения. На 6 юли във Виена се организира съвещание на Съвместния комитет на СВПД, по време на което Европейски Съюз, E3 (Франция, Германия и Обединеното кралство), Русия, Китай и Иран се срещнаха на министерско ниво и бе управлявано от висшия представител/заместник-председател Федерика Могерини. Всички останали страни по съглашението още веднъж показаха своята ангажираност за цялостното и непрестанно използване на нуклеарното съглашение. Те поддържаха неотдавнашните старания за продължение на нормализирането на комерсиалните и икономическите връзки с Иран и означиха също по този начин напъните на Европейски Съюз да актуализира Блокиращия правилник за отбрана на сдруженията от Европейски Съюз.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР