Тъй като огнищата на новия коронавирус, който за пръв път

...
Тъй като огнищата на новия коронавирус, който за пръв път
Коментари Харесай

Ще оцелее ли коронавирусът при топло време?

 Тъй като огнищата на новия ковид, който за пръв път се появи в Китай, не престават да се популяризират допълнително от 100 страни - изключително в тези, в които сега е зима - един от най-големите въпроси без отговор е по какъв начин вирусът ще се повлияе при по-топло време.

Подобно на грипа, новата болест е респираторна зараза, принадлежаща към семейство вируси, които нормално оцеляват по-дълго в по-студена среда. Повечето хора изпитват единствено леки или умерени признаци, като тресчица и кашлица, само че по-възрастните хора и хората със съществуващи здравословни проблеми могат да имат по-тежки болести, в това число пневмония.

Вирусът е достигнал до всеки континент, като се изключи Антарктида, само че към момента не е предизвикал огромни огнища в Южното полукълбо. Някои основни въпроси за това по какъв начин ще реагира вирусът, откакто температурата се увеличи:

Ще оцелее ли коронавирусът при топло време?

Никой не знае. Новият ковид бе разпознат едвам в края на декември и множеството учени настояват, че просто няма данни, които да допускат, че случаите на COVID-19 ще стартират да понижават при по-топло време.

" Трябва да приемем, че коронавирусът ще продължи да има потенциал за разпространяване и е неправилно да се надяваме, че просто ще изчезне през лятото като грип “, съобщи доктор Майкъл Райън, началник на Световната здравна организация.

Д-р Дейл Фишър, старши съветник по инфекциозни болести в Националния университет в Сингапур, също е неубеден, че горещото време доста ще забави разпространяването му:

" Може би откакто свикнем да живеем с него няколко години и по-голямата част от света към този момент е била болна от него, може би тогава коронавирусът ще се трансформира в по-подобен грип “, сподели той. " Тъй като нямаме натурален имунитет към това, всички сме доста по-уязвими, без значение от времето на открито. “

Но доктор Мохамад Саджади, доцент по медицина в Университета на Мериленд, счита, че времето може да играе роля. Той и сътрудниците му откриха поразително температурно подобие сред райони с трайни огнища на COVID-19: сред 5 и 11 градуса по Целзий (41 и 52 градуса по Фаренхайт):

" Ако сме прави за сезонността, това може да помогне при наблюдението и други ограничения за публично здраве “, сподели Саджади.

Какво е общото сред сходните вируси?

Новият вирус е генетично обвързван със SARS и MERS. Тежкият изострен респираторен синдром за първи път избухна в Китай в края на 2002 година и в последна сметка заболелите бяха към 8000 души по целия свят, преди да бъде разгласен за сериозен през юли 2003 година

Но идването на лятото не беше спряло SARS. Извънредните ограничения, включващи прекъсване на пътуването от епицентрове в Азия и Канада и всеобщо заличаване на палмови цивети, които популяризират заболяването върху хората, бяха значително ползотворни за ограничение на заболяването.

Въпреки че предаването на синдрома в Близкия Изток (MERS) в никакъв случай не е било прекъсвано напълно, разпространяването му към хора от камили е най-вече спорадично, което провокира лимитирани огнища, откогато е разпознат през 2012 година

" Не мисля, че можем да кажем нещо за сезонността и ковид въз основа на това, което сме виждали със SARS и MERS “, сподели Майкъл Остерхолм, шеф на Центъра за проучвания и политика на инфекциозните заболявания в Университета в Минесота. " Бил съм на Арабския полуостров, когато MERS се разпространяваше в 110-градусова горещина (43 градуса по Целзий) “, сподели той.

Защо вирусът към момента не се е популяризирал като зараза в Южното полукълбо?

Може да е прекомерно рано, на предходни пандемии от време на време са били нужни месеци, с цел да доближат до всяка страна в света.

Прякото му наблюдаване също може да е проблем. Симптомите на COVID-19 са сходни на тези за доста други болести, в това число грип, морбили и малария, тъй че откриването на случаи на новия вирус там е предизвикателство.

Бенджамин Каулинг, началник на отдела по епидемиология и биостатистика в Училището по публично здраве на университета в Хонконг, съобщи, че подозира по-широки огнища в страни, които към този момент имат доказани случаи, като Тайланд и Виетнам.

" Повечето от всекидневно горещите страни, съгласно нас, не са тествани толкоз нападателно, колкото по-студените “, сподели той. Каулинг добави също, че методът, по който хората се държат в зимни условия евентуално има резултат.

" Хората са по-склонни да прекарват времето си на закрито в по-студено време, в сравнение с през лятото, " споделя той. " Повече време в затворено пространство значи, че хората са по-склонни да бъдат в същите пространства дружно и по този метод да се заразят. "

Саджади, професорът, който откри температурните сходства, призна, че епидемиите са повлияни от голям брой фактори, само че допусна, че страните с по-хладно време могат да бъдат по-лошо наранени от ковид, отбелязвайки, че даже южните елементи на страни с огромни огнища, като Италия и Иран, не са били чак толкоз наранени.

Но Коулинг добавя, че по-високите температури е малко евентуално изцяло да спрат продължаващото разпространяване на вируса. " Не мисля, че можем да разчитаме, че той ще спре през лятото. Може да се забави, само че разпространяването ме няма да бъде спряно “, сподели той. " С тази скорост бихме очаквали всяка страна в света да има случаи за към девет месеца – сега сме се концентрирали върху това. "

Превод и редакция: Plovdiv24.bg
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР