Тъй като необходимостта от медицински грижи в Газа нараства, достъпът

...
Тъй като необходимостта от медицински грижи в Газа нараства, достъпът
Коментари Харесай

„Как ще ги евакуират?“: Търсенето на решения за болничната криза в Газа

Тъй като нуждата от медицински грижи в Газа нараства, достъпът до работещи лечебни заведения и здравни центрове става все по-труден. Алтернативни решения като изтегляне на пациенти в чужбина и основаване на полеви лечебни заведения са в ход, само че може да предложат малко вяра, в случай че няма завършек на боевете в палестинския анклав, споделят специалисти.

Един месец след нападението на Хамас на 7 октомври, което подтикна Израел да стартира огромни въздушни удари по линията Газа, 14 от 35 лечебни заведения с болнични услуги към този момент не работят в палестинския анклав и 71% от заведенията за първична здравна помощ са затворени, съгласно според данни на Организация на обединените нации.

Дори в медицинските центрове, които към момента действат, обстановката е ужасна. „ Болниците са затрупани … През последните няколко седмици всички лечебни заведения на север не са получили никакви доставки “, каза Мишел-Оливие Лашарите, управител на стратегиите за незабавна помощ за Лекари без граници (Médecins sans Frontières или MSF), в на конференция в Париж във вторник.

Появиха се известия за лекари, принуждавани да правят хирургически процедури без достъп до упойка и при все по-нехигиенични условия заради ограничавания достъп до чиста вода и медицински консумативи.

„ Не съм сигурен, че съм късметлия, че съм жив “: Жителите на Газа се опасяват, че ще пристигна по-лошо, защото „ злополуката “ за публичното опазване на здравето се задава

 

Междувременно броят на пациентите скочи почти 25 000 души в Газа са били ранени от 7 октомври, съгласно Министерството на здравеопазването на Газа.

Много лечебни заведения също са препълнени с хора, търсещи заслон, с вярата, че медицинските заведения ще предложат известна степен на отбрана, макар че стачките в лечебни заведения или покрай тях стават нещо всекидневно.

Световната здравна организация (СЗО) удостовери 218 атаки против здравни центрове в окупираните палестински територии от 7 октомври, описвайки такива офанзиви като „ нарушаване на интернационалното филантропично право “.

Управляваното от Хамас министерство на опазването на здравето в Газа съобщи във вторник, че последният бараж на Израел през нощта е блъснал две педиатрични лечебни заведения и единствената психиатрична болница в анклава.

През уикенда стачки засегнаха болница Шифа в град Газа и индонезийската болница в Северна Газа, като и двете бяха спрели да действат дни по-рано заради липса на гориво.

Шифа, най-голямата болница в Газа, работеше със 150% потенциал, според данни на СЗО, когато стачка беше ориентирана към конвой от коли за спешна помощ, напускащи постройката в събота. Най-малко 15 души са убити и повече от 60 са ранени, според изявление от Палестинското сдружение на Червения полумесец.

„ Хуманитарната ситуация е пагубна “, каза кореспондентът на FRANCE 24 Маха Абу Ал Кас, който репортира от Газа в петък. „ Те бяха принудени да спрат всичко, даже интензивните грижи и неонаталните отделения. “

Недохранени, заболели и уплашени: Бременните дами в Газа са изправени пред „ немислими провокации “

 

Израел оправда атаките срещу медицински заведения с претекста, че Хамас ги употребява за заслон на своите членове или съхранявайте оръжие. Известно е, че Хамас локализира военни бази или оръжейни хранилища в цивилни региони или ги употребява за образуване на ракетни офанзиви.

„ Безопасно прекосяване за доста уплашени пациенти “ 

В средата на октомври Израел нареди евакуацията на 22 болници в Северна Газа, лекуващи повече от 2000 стационарни пациенти. Други страни повториха апела за пренасяне на болничните пациенти или в южната част на Газа, или изцяло отвън анклава.

Турция съобщи в неделя, че ще одобри до 1000 от 2000 пациенти с рак в Газа и други цивилни, нуждаещи се от незабавни грижи, откакто болничното заведение за турско-палестинско другарство – единствената болница за лекуване на рак в Газа – излезе от употреба след привършване на горивото предходната седмица.

Министърът на опазването на здравето на Турция Фахретин Коджа сподели, че два болнични кораба са получили достъп до египетските пристанища „ за изпращане на полеви лечебни заведения и коли за спешна помощ, които Турция желае да изпрати в Египет “.

Франция изпрати първи болничен транспортен съд в района и сега оборудва втори транспортен съд с съвременни медицински уреди, който се чака да отплава през идващите дни.

Франция също води договаряния с Египет за основаване на военно здравно заведение на място, в това число хирургическо поделение за хора, тежко ранени в линията Газа, сподели френският министър на защитата Себастиен Лекорню пред ливанския вестник L'Orient-Le Jour в понеделник.

Египет към този момент построява своя лична полева болница в Северен Синай покрай линията Газа и граничния пункт Рафа сред Газа и Египет, който отвори порти на 1 ноември, с цел да разреши лимитирани евакуации на притежатели на непознати паспорти и ранени поданици на Газа.

 

Досега единствено дребен брой пациенти са съумели да влязат в Египет. СЗО сподели на 2 ноември, че единствено 46 пациенти и 36 членове на фамилиите са съумели да преминат през строго контролирания пропускателен пункт.

 

контролно-пропусквателен пункт Рафах Газа-Египет изясни: „ Това не е естествена граница “ 

 

По отношение на евакуирането на пациенти, „ всички мерки са там уебсайт, от египетската страна … Проблемът е обезпечаването на безвредно прекосяване за доста уплашени пациенти “, сподели доктор Майк Райън, изпълнителен шеф на Световната стратегия за изключителни обстановки в опазването на здравето на СЗО на конференция на 2 ноември. 

Успешните евакуации също зависят от това, че пациентите са задоволително добре, с цел да направи рисковото и комплицирано пътешестване.

„ Имаме повече от 1000 пациенти на бъбречна диализа – ще ги изтеглят ли всички? “ попита Фикр Шалтут, шеф на Газа в благотворителната организация " Медицинска помощ за палестинците ". „ Ще изтеглят ли новородените пациенти? Жените раждат всеки ден в Газа. Ами недоносените бебета – по какъв начин ще ги изтеглят? “

Какво е позволено да влиза?

Навигирането през пропускателно-пропускателния пункт Рафах също е известно мъчно за камионите с филантропична помощ, опитващи се да получат достъп до Газа. През последния месец единствено на 450 камиона е било позволено да влязат в Газа, съгласно MSF – еквивалентно на към един ден секване на помощ, което е било позволено преди 7 октомври. 

Това прави вероятността за превозване на огромното количество материали, нужни с цел да основат полеви лечебни заведения вътре в анклава – както предложиха Обединените арабски емирства в понеделник – малко евентуално, каза Лачарите.

И е мъчно да се знае по какъв начин да се усилят оптимално възможностите да бъдете позволени. „ Системата за пречистване, която дефинира на какво се дава приоритет и на какво е позволено да влиза в линията Газа, е напълно непрозрачна “, сподели той.

На камионите за филантропична помощ на MSF е отказано или разрешено влизане по видимо случайни аргументи, добави Lacharité, съгласно логиката, че всички продукти, които могат да бъдат употребявани за „ нападателни “ цели, могат да бъдат върнати – предписание, което може елементарно да се приложи към съществени медицински артикули като машини за съсредоточаване на гориво и О2.

„ Много е малко евентуално да си помислим, че можем да създадем полеви болници ... за образуване на незабавна помощ “, каза Лачарите. „ Видяхме през последните няколко години, [че] всички строителни материали бяха отказани за влизане, тъй че е извънредно малко евентуално да имаме поток от хранителни запаси. “

Дори в случай че могат да бъдат основани полеви лечебни заведения, не е ясно къде биха могли да бъдат ситуирани, което би било безвредно и практично за пациентите.

„ Как пациентите ще могат да стигнат до полеви лечебни заведения? “ — попита Шалтут. „ Ние не приказваме единствено за ранените [от въздушни удари], ние приказваме за всички заболели хора, които би трябвало да имат подобаващ, непрекъснат достъп [до болниците], а също и да бъдат покрай фамилиите си. “

„ Непосредственият приоритет е прекратяването на огъня “ 

Дори в случай че задоволително доставки могат да преминат през границата, полевите лечебни заведения ще се затруднят да отговорят на настоящите медицински нужди в мащаб.

Преди ескалацията на конфликта с Израел да стартира след офанзивите от 7 октомври, в Газа имаше повече от 1000 души, които се нуждаеха от бъбречна диализа, за да останат живи, 45 000 хора със сърдечно-съдови заболявания и над 60 000 хора с диабет, изискващи постоянно болнично лекуване.

Според Организация на обединените нации има около 50 000 бременни жени в Газа и към 100 спомагателни пациенти се нуждаят от достъп до специализирани здравни услуги отвън линията Газа всеки ден.

Тъй като броят на хората, които се нуждаят от дълготрайни грижи заради продължаващите въздушни удари – като жертви на изгаряния и ампутирани крайници – не престават да нарастват, случаите на заразни заболявания като варицела, краста и диария също растят.

Междувременно основаването на единствено 200 болнични легла – с личен състав, консумативи и здравно оборудване – ще отнеме към един месец, съгласно MSF.

„ Ако погледнем хилядите болнични кревати, които са нужни през днешния ден, би било героизъм да създадем този преход към мащаб “, сподели Лашарите. „ Наистина единствено прекратяването на огъня ще ни разреши да организираме помощ в тази обстановка. “

„ Това, от което хората се нуждаят в Газа, е неотложно преустановяване на огъня “, съгласи се Шалтут. Следващата стъпка, сподели тя, би трябвало да бъде „ да се усъвършенства навлизането на помощ и да се разреши помощта да доближи до всички лечебни заведения, без да се лимитира до юг или север. Всички лечебни заведения би трябвало да имат достъп до задоволително медицински консумативи.

С преустановяване на огъня системата на опазването на здравето в Газа може да се придвижи към стабилизиране. Около 20 000 здравни служащи, в това число хирурзи, медицински сестри, фармацевти и акушерки, към момента работят в анклава и повече от половината лечебни заведения към момента действат, макар извънредно сложни условия.

„ Най-добрият, най-ефективният и най-бързият метод за избавяне на животи е да се поддържа съществуващата система “, сподели Райън на конференцията на СЗО.

„ Съоръженията са там, машините са там, леглата са там, операционните зали са там. Отговорност на всички страни в спора е да разрешат снабдяването на тези лечебни заведения. “

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР