Тъй като Нагорни Карабах е под блокада от 8 месеца, Армения иска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН

...
Армения призовава Съвета за сигурност на ООН да проведе спешна
Коментари Харесай

Армения призовава Съвета за сигурност на ООН да проведе спешна среща относно влошаващата се хуманитарна ситуация ситуацията в азербайджанския регион Нагорни Карабах, който е населен предимно с арменци

От AVET DEMOURIANA, 12 август 2023 г., 11:21 ч. Храна, медицински консумативи и други основни стоки за региона с около 120 000 души.

„Арменското правителство иска намесата на Съвета за сигурност на ООН, като основен орган, отговорен за поддържането на международния мир и сигурност, за предотвратяване на масови жестокости, включително военни престъпления, етническо прочистване, престъпления срещу човечеството и геноцид“, пише Маргарян.

Апелът на Армения идва, след като бившият главен прокурор на Международния наказателен съд предупреди във вторник, че Азербайджан подготвя геноцид срещу етнически арменци в своя Нагорни Карабах регион и призова Съветът за сигурност на ООН да отнесе въпроса пред международния трибунал.

В доклада се казва, че азербайджанската блокада на единствения път, водещ от Армения до Нагорни Карабах сериозно възпрепятства храната, медицинските консумативи и други основни стоки за района с около 120 000 души.

„Има основателна причина да се смята, че се извършва геноцид“, Луис Морено Окампо пише в доклада си, отбелязвайки, че конвенция на ООН определя геноцида като включващ „умишлено налагане на група условия на живот, предназначени да доведат до нейното физическо унищожение.“

„Няма крематориуми и няма атаки с мачете. Гладуването е невидимото оръжие на геноцида. Без незабавна драматична промяна тази група арменци ще бъде унищожена след няколко седмици“, се казва в доклада.

Нагорни Карабах е регион в рамките на Азербайджан, който попада под контрол над етническите арменски сили, подкрепени от арменските военни в сепаратистките битки, приключили през 1994 г. Арменските сили също поеха контрола върху значителна територия около региона.

Азербайджан си възвърна контрола над околните територии в шестседмична война с Армения през 2020 г. Примирие, сключено с посредничеството на Русия, което сложи край на войната, остави столицата на региона, Степанакерт, свързана с Армения само чрез път, известен като Лачинския коридор, по който руските мироопазващи сили трябваше да преминат за осигуряване на свободно движение.

Правителствен представител в Азербайджан отхвърли доклада на Окампо, който беше първият прокурор на МНС, като каза на Асошиейтед прес, че „съдържа необосновани твърдения и обвинения .”

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР