Тъй като китайският юан се приближава до най-ниската си стойност

...
Тъй като китайският юан се приближава до най-ниската си стойност
Коментари Харесай

Китайския юан е почти на 15-годишно дъно – какво означава това за БРИКС?

Тъй като китайският юан се доближава до най-ниската си стойност по отношение на щатския $ от 15 години насам, Централната банка на Китай увери, че ще стабилизира цената му.

Тази обстановка обаче евентуално ще има обилни последствия за алианса БРИКС и неговата нововъзникваща валута. Освен това полемиките, свързани с развиването на юана, ще изиграят решаваща роля на идната среща на върха на БРИКС.

Според отчет на Bloomberg Китайската централна банка ускорява напъните в посока поддръжка на обезценяващия се юан. Следователно, защото блокът БРИКС е възприел значително юана, намаляването на цената му ще има значими последствия.

Възниква въпросът обаче по какъв начин тези последствия ще се отразят на препоръчаната от алианса различна валута?

Предстоящата среща на върха на БРИКС е от голямо значение за развиването на блока. Несъмнено полемиките ще се въртят към разширението на блока и основаването на различна валута, като евентуално ще бъдат въведени насоки и за двата аспекта.

Настоящият стопански спад обаче може да окаже значително въздействие върху един от тези аспекти.

Тъй като китайският юан се доближава до най-ниската си стойност от 15 години насам, както оповестиха от Bloomberg, полемиките към валутата на БРИКС безспорно ще бъдат наранени.

Множество анализатори допускат, че всяка бъдеща валута на БРИКС ще зависи от стабилността на китайския юан. Някои даже допускат, че тя може да бъде обвързана с юана, което ще породи опасения, в случай че цената му продължи да понижава.

Китайската национална банка съобщи уговорката си да одобри “ ” във връзка с юана. Освен това банката има за цел да “предотврати обилни съмнения ” и даде обещание да обезпечи по-голяма поддръжка за стимулиране на вътрешното търсене.

С набирането на скорост на напъните в посока дедоларизация смисъла на юана се усили, изключително в границите на блока БРИКС. Вследствие на това доста страни в рамките от алианса или стремящи се да станат част от него разчитат мощно на китайската валута. Това значи, че цената и растежът на юана са основни предпоставки за всевъзможен прогрес в развиването на валутата на БРИКС.

През това тримесечие юанът означи спад от над 5% и е единствено на 1% от най-ниската си стойност от 15 години насам. Когато обаче се вземе поради възходящото му потребление, тази цифра става по-обезпокоителна.

Следователно, в случай че юанът продължи да се сблъсква с провокации, може да се наложи конфигурацията на валутата на БРИКС да бъде надлежно поправена. Подходът, общопризнат от Новата банка за развиване в това отношение, ще бъде от изключителна значимост.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР