Тъй като доверието на Словакия в демокрацията избледнява, нейният фаворит на изборите води кампании срещу помощта за Украйна

...
Бивш министър-председател популист, чиято партия е предпочитана да спечели предсрочните
Коментари Харесай

Бивш министър-председател популист, чиято партия е предпочитана да спечели предсрочните парламентарни избори в Словакия, плановете за обръщане на военна и политическа подкрепа на страната за съседна Украйна, ако той се върне на власт

От КАРЕЛ ЯНИЧЕК Associated Press 18 септември 2023 г., 1:12 ч. Изборните планове за обръщане на военната и политическа подкрепа на страната за съседна Украйна, в пряко предизвикателство към Европейския съюз и НАТО, ако се върне на власт.

Роберт Фицо, който ръководеше Словакия от 2006 до 2010 г. и отново от 2012 до 2018 г., е фаворитът да заеме поста на министър-председател след изборите на 30 септември. Той и неговата лява партия "Посока" или "Смер" водят кампания с ясно проруско и антиамериканско послание.

Кандидатурата му е част от по-широка тенденция в цяла Европа. Само Унгария има открито проруско правителство, но в други страни, включително Германия, Франция и Испания, популистките партии, скептични към намесата в Украйна, получават значителна подкрепа. В много от тези страни предстоят национални или регионални избори, които биха могли да наклонят баланса на общественото мнение от Киев към Москва.

„Ако Smer е част от правителството , повече няма да изпращаме никакви оръжия или боеприпаси в Украйна“, каза Фицо, който в момента заема място в парламента на Словакия и е известен с нецензурни тиради срещу журналисти, в интервю за Асошиейтед прес преди неотдавнашен предизборен митинг.

59-годишният Фицо също се противопоставя на санкциите на ЕС срещу Русия, поставя под въпрос способността на украинската армия да изтласка нахлуващите руски войски и иска да използва членството на Словакия в НАТО, за да блокира Украйна от присъединяване. Връщането му на власт може да накара Словакия да се откаже от своя демократичен курс по други начини, следвайки пътя на Унгария при премиера Виктор Орбан и в по-малка степен Полша при партията „Право и справедливост“.

Малката централноевропейска нация, създадена през 1993 г. след разпадането на Чехословакия, е твърд поддръжник на Украйна, откакто Русия нахлу преди повече от 18 месеца. Словакия беше втората членка на НАТО, която се съгласи да предостави своя флот от изтребители МиГ-29 от съветската епоха на Киев и също дари система за противовъздушна отбрана С-300.

Но също така стана свидетел на спад на общественото доверие в либералната демокрация и западните организации в по-голяма степен, отколкото в други части на региона, които се отърсиха от десетилетия съветско господство.

Според проучване от март, поръчано от базирания в Братислава мозъчен тръст Globsec, мнозинството от респондентите в Словакия, 51%, смятат, че Западът или Украйна са отговорни за войната . Половината смятат, че Съединените щати представляват заплаха за сигурността на тяхната страна, в сравнение с 39% през 2022 г. От осемте анкетирани нации словаците са с най-голямо недоверие към САЩ; България е на второ място с 33%, а на трето място е Унгария с 25%.

„Имаме голям проблем“, каза Катарина Клингова, старши научен сътрудник в Центъра за демокрация и устойчивост на Globsec.

Проучването е проведено в България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия. Всяка от осемте страни от Централна и Източна Европа има 1000 респонденти, а резултатите от проучването имат граница на грешка от плюс или минус 3%.

Само 48% от словаците смятат либералната демокрация за добра за тяхната страна, вторият най-нисък резултат след Литва (47%).

През февруари 2022 г. Словакия отвори границите си за украински бежанци, както и изпраща оръжие на Киев. Въпреки това много словаци все още изпитват слабост към своите руски славянски братя и сестри и са благодарни на Червената армия за освобождаването на страната в края на Втората световна война. Руските дезинформационни операции също изиграха своята роля: промосковската пропаганда вече е широко разпространена в словашките медии.

Възгледите, отразени в проучването на Globsec, отразяват разочарованието след хаотичното управление на десноцентристко коалиционно правителство, което се разпадна през декември, и проруската кампания за дезинформация, която се засили след нахлуването в Украйна, каза Клингова.

„Редица местни политици възприеха наративите и терминологията на руската пропаганда“ и засилиха нейното въздействие, каза тя. Фико, чиято партия също води кампании срещу имиграцията и правата на LGBTQ+, е сред тях.

В интервюто си за АП той твърди, че никакви западни оръжия, които отиват в Украйна, няма да променят хода на войната. Той каза, че Европейският съюз и Съединените щати трябва да използват влиянието си, за да принудят Русия и Украйна да постигнат компромисно мирно споразумение.

„Наивно е да се мисли, че Русия ще напусне Крим“, каза Фицо, имайки предвид полуострова, който Русия анексира от Украйна през 2014 г. „Наивно е да се мисли, че Русия някога ще изостави територията, която контролира" в Украйна.

Фико говореше в Михаловце, малък град близо до границата на Словакия с Украйна. Недалеч се намира град Ужгород, един от основните гранични пунктове за товарни и физически лица. През пролетта на 2022 г. хиляди украински бежанци влязоха в Словакия тук, докато хуманитарната помощ — и понякога чуждестранни бойци — потекоха в обратната посока.

Съвсем наскоро пратките на украински зърно са преминали границата, за голямо недоволство на местните фермери, които казват, че това подбива пазарите им. Когато сделката на ЕС да остави украинското зърно транзитно и извън местните пазари изтече по-рано този месец, Словакия заяви, че ще удължи собствената си забрана за внос до края на годината.

Но в същото време, когато войната в Украйна свали цените на зърното в Европа, тя повиши цената на енергията. Докато нахлуването в Украйна предизвика санкциите на ЕС, Русия доставяше по-голямата част от петрола и газа на Словакия.

През 2022 г. инфлацията нарасна до 12,13% процента, движена от рязко нарастващите цени на енергията. През септември 2022 г. хиляди се присъединиха към протест, организиран от партията на Фицо, на която той каза, че подкрепата на правителството за Украйна е отчасти отговорна за нарастването на инфлацията.

Украинският президент Володимир Зеленски , с подкрепата на западните поддръжници на страната си, изключи преговорите с Москва, докато руските войски не се изтеглят от страната му. Той също така притисна НАТО да предостави ясен път за членството на страната му.

На срещата на върха през юли лидерите на НАТО обещаха да продължат да доставят оръжие и боеприпаси на Украйна, но не предложиха защита под чадъра на сигурността на алианса. Фицо каза пред АП, че се противопоставя „по принцип“ на поставянето на Украйна на път за членство, като каза: „Това би довело до Трета световна война“.

Позицията на Фико може допълнително да усложни стремежите на Украйна да се присъедини към алианса. На срещата на върха съюзниците от НАТО казаха, че „ще бъдем в състояние да отправим покана към Украйна да се присъедини към алианса, когато съюзниците се съгласят и бъдат изпълнени условията“.

____

Тази история, подкрепена от Центъра за докладване на кризи Пулицър, е първата част от поредица от Асошиейтед прес, отразяваща заплахите за демокрацията в Европа.

____

Бившият премиер и неговата партия показаха проруски тенденции по време на своето прекъсване на отношенията с избирателите. През 2015 г., след като Русия анексира Крим, Фицо беше един от малкото европейски лидери, които се срещнаха с руския президент Владимир Путин в Москва, за да обсъдят бизнеса, въпреки санкциите на ЕС.

Въпреки това, Фицо в офиса също се погрижи да култивира връзките със САЩ. През 2018 г. той започна преговори за договор за отбрана с Вашингтон. Споразумението беше ратифицирано миналата година, но не преди Фицо да организира протест, на който каза пред многохилядна публика, че договорът е „предателство“. Той каза, че пактът ще компрометира суверенитета на Словакия и ще провокира Русия - твърдения, отхвърлени от правителствата на Словакия и САЩ.

Сега Фицо повтаря руския разказ за причините за войната в Украйна, включително неподкрепеното твърдение на Путин, че сегашното украинско правителство управлява нацистка държава, от която етническите руснаци, живеещи в източната част на страната се нуждаеше от защита.

„Казвам го силно и ясно и ще го направя: войната в Украйна не е започнала вчера или миналата година. Започна през 2014 г., когато украинските нацисти и фашисти започнаха да убиват руските граждани в Донбас и Луганск“, каза Фицо пред ликуваща тълпа от привърженици в родния си град Тополчани на 30 август.

Григорий Месезников, президент на Института за обществени въпроси, продемократична неправителствена организация със седалище в Братислава, каза, че гласоподавателите на Фицо виждат сега, е „най-автентичният в цялата му кариера“, както и „ най-лошият и най-радикалният.“

„Позицията на антисистемните сили никога не е била толкова силна тук от 1989 г. насам“, каза Месезников, имайки предвид годината на Чехословакия антикомунистическа кадифена революция.

Fico беше по-прагматичен. По време на първия си четиригодишен мандат като министър-председател Словакия беше приета в безвизовото Шенгенско пространство на ЕС през 2007 г. и прие еврото като национална валута през 2009 г. След падането на правителството, което смени неговото, Фицо се върна на поста през 2012.

Той неуспешно се кандидатира за президент през 2014 г. и си върна премиерския пост през 2016 г., но беше принуден да подаде оставка две години по-късно след убийството на разследващия журналист Ян Куциак , и годеницата му.

Малко преди смъртта си Куциак пишеше за предполагаеми връзки между италианската мафия и хора, близки до Фико, и за корупционни скандали, свързани с партията на Фико. Убийствата предизвикаха големи улични протести и доведоха до падането на коалиционното правителство на Фицо. Заместникът на Фицо в Смер Петер Пелегрини пое премиерския пост.

Опетнената от скандал Smer, водеща кампания с антимигрантски билет, загуби изборите през 2020 г. и се озова в опозиция, като Пелегрини напусна Фико, за да създаде нова лява партия, Гласът. Четирипартийното коалиционно правителство, което пое управлението, превърна борбата с корупцията в основен фокус.

Десетки висши служители, полицаи, съдии, прокурори, политици и бизнесмени, свързани със Smer, са осъдени за корупция и други престъпления.

Самият Фико беше изправен пред наказателни обвинения миналата година за създаване на престъпна група и злоупотреба с власт, но проруският генерален прокурор на Словакия се намеси и отхвърли обвинението.

Почти всички обществени проучвания предричат, че Смер ще се класира на първо място на предсрочните парламентарни избори с около 20% от гласовете. Тогава Фицо ще се нуждае от подкрепата на други партии, за да състави правителство.

Той каза, че се надява да обедини сили с Гласа.

Друга опция би била Републиката, крайнодясна група, която в момента има 5-10% в проучванията. Ултранационалистическата Словашка национална партия е друга възможност.

„Неговата силна мотивация е да избегне криминално разследване“, каза Месезников от Института за обществени въпроси и добави: „Връщането му на власт ще бъде проблем за Словакия в всеки аспект.“

Фико заплаши след изборите да уволни следователите в Националната наказателна агенция и специалния прокурор Даниел Липсич, които разследват най-тежките престъпления и корупция.

Фико се зарече да „бъде по-суверен в изразяването на възгледите си“, но каза, че не възнамерява да изведе страната си от ЕС или НАТО.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">"Международната общественост трябва да знае, че НАТО в момента е изключително непопулярно в Словакия", предупреди той. "Ако проведем референдум днес, мога да гарантирам, че хората ще кажат не на НАТО."

___

Намерете повече от покритието на AP за Европа на https://apnews.com/hub/ Европа

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР