Тъй като Байер Леверкузен изпраща всички зад себе си през

...
Тъй като Байер Леверкузен изпраща всички зад себе си през
Коментари Харесай

ОЧЕРК: Различният №10

Тъй като Байер Леверкузен изпраща всички зад себе си през този шампионат, Флориан Вирц се показва чудесно в ролята на типичен №10, а той прави гражданска война на тази позиция за тима на Чаби Алонсо.

Малко преди началото на сезона в уеб страницата на Леверкузен беше оповестено много необичайно известие, касаещо звездата: " Играчът на Байер Флориан Вирц към този момент има друг номер в тима. Двадесетгодишният футболист ще носи фланелката с №10 по лично предпочитание след прекосяването на Керем Демирбай в Галатасарай. Вирц, който е в Леверкузен от 2020 година, постоянно е желал да носи фланелката с №10 ".

Този номер е исторически в света на футбола, като Пеле, Диего Марадона и Лионел Меси са единствено три от легендите на играта, които са го създали " собствен ". От всеки, който я носи, се чака избран креативен искра, само че спомагателният напън не е стреснал Вирц.

Освен основната роля в похода на " аспирините " към купата в Бундеслигата, той вкара най-бързия гол в историята на Германия против Франция по време на една от интернационалните паузи - след единствено седем секунди, макар че това не е негов персонален връх, защото той опъна мрежата в границите на пет секунди за тима на Кьолн U19.

Съвременната игра постоянно не улеснява играчите с №10, само че Вирц тероризира отбраните както на национално, по този начин и на интернационално равнище, защото поддържа емблематичната позиция жива.

След като през 2021 година се възвърне от застрашаваща кариерата му контузия на коляното, 20-годишният футболист " взриви " стадионите в Германия. Но по какъв начин тъкмо го направи?

Техника от международна класа

Откакто дебютира през 2020 година, стана ясно, че едно от най-смъртоносните оръжия на Вирц е неговата техника. Той има безупречно първо допиране, което му печели време да реши опциите си и да сложи противниковите бранители пред алтернатива - или да останат на крайници и да разрешат на младежа да напредва безпроблемно, или да скочат бързо и да рискуват да бъдат направени за смях.

Освен това Вирц е занаятчия на пасовете и е удивително прецизен и чист за състезател с №10. Той е на 11-о място в петте огромни европейски лиги по изпълнени пасове от 5-15 метра (89% успеваемост), с което се подрежда до такива като Гранит Джака, Родри и Уилям Салиба - играчи, от които не се изисква да вършат рисковани, търсещи пасове обратно от тимове имащи огромно владеене на топката.

Само в Бундеслигата той е осъществил водещите в акцията 41 на " едно-две ", а единствено Мартин Йодегард е съумял да направи по-голям брой сполучливи пасове в наказателното поле в петте най-големи дивизии в Европа. Обем, успеваемост и влияние - Вирц има всичко това.

Тактическо разузнаване

Вирц от дълго време демонстрира тактическо схващане, което надвишава годините му. Това стана ясно, до момента в който играеше футбол в U17 като 14-годишен и с изключение на четири мача, заобиколи огромна част от надпреваравата при 19-годишните, с цел да направи своя пробив в Бундеслигата. Способността му да се измъква от тесни пространства го прави сложен за маркиране и може да победи всеки в дуел един на един на всички места по терена.

Като подобен той е изключително ловък в разбора на офанзивни позиции, без значение дали става дума за прилепяне и привличане на бранител от четворката или за основаване на благоприятни условия за двама против един вал от петима бранители.



Леверкузен постоянно търси Вирц сред линиите, с цел да напредне бързо нагоре по терена - той е в топ 10 във връзка с прогресивните подавания в петте най-големи дивизии в Европа.

Освен това той бързо разпознава по кое време да влезе в дълбочина и да предложи изход против мощна преса, както и по кое време е верният миг да отиде " да убие " или да понижи темпото на срещата.

Завършен артикул

И тук Вирц е измежду лицата с най-вече стрелкови дейности в петте водещи шампионати в Европа, само че е неповторим, когато става въпрос за дейности за основаване на голове. Въпреки че способността му да приключва, в никакъв случай не е била под въпрос - първият му гол в Бундеслигата е против не какъв да е, а Мануел Нойер - преди този момент той може би е бил отговорен за това, че е бил прекомерно безвъзмезден.

През тази акция обаче, като креативен амулет в състава на Алонсо, той се прицелва доста по-често (2.59 удара на 90 минути по отношение на 1.75 в кариерата си) и по-точно (1.43 удара в задачата на 90 минути по отношение на 0.73).

Доказал е, че е благонадежден и пред гола, като е осъществил шест от десетте си огромни шанса с коефициент от 60%, което го подрежда на фона на по-продуктивните играчи в топ шампионата като Луис Опенда (11/24 за 45.5%) и Дениз Ундав (10/18 за 55.5%).

Процентът на КПД

Всички велики играчи с №10 имат в арсенала си първите три характерности, само че работата на Вирц без топката е в допълнение умеене, което той има и което постоянно остава неусетно. Той има ясно изразено предпочитание да способства даже без топка - този сезон е в топ 10 на Бундеслигата по извоювани дуели и спирания. Вирц е податлив да пресира и по тази причина е извънредно скъп нападател за философията на Алонсо.

Марадона и Меси, в случай че споменем единствено тях двамата, бяха свободолюбиви актьори, на които беше разрешено да се концентрират върху най-хубавите елементи от играта си за сметка на отбранителните си отговорности. Според тези, които познават Вирц най-добре, обаче той е необикновено пореден и конкурентен.

За състезател с неговите умения Флориан предлага и неуморно тичане - неговите приблизително 7.6 благи (12.3 км/ч) и 33 спринта от старт го слагат в челната петица в Бундеслигата и в двете категории. А зад нахаканата усмивка се крие войник, който е подготвен да свърши черната работа. Така да вземем за пример, единствено Тим Клайндиенст от Хайденхайм и Бернардо от Бохум са оспорвали повече дуели, а Вирц е на върха по брой извоювани конфликти по земя.

Не е изненадващо, че той постоянно е цел на съперника, само че е кадърен да се оправя с единоборства и не се предава елементарно.

Подобно на всички водещи играчи с номер 10, Вирц умее да употребява момента и нееднократно е правил това, с цел да реализира божествения резултат. Виждали сме го толкоз постоянно с фланелката на Леверкузен - хеттрикът му за купата е единствено най-значимото достижение през последните месеци, а попадението му против Франция сигурно е първото от многото и за страната му.

В лицето на Джамал Мусиала Вирц има сериозна конкуренция за роля в тима на Юлиан Нагелсман за Евро 2024, само че селекционерът съумя да подразни дуото, което работи в тандем против " петлите " и Нидерландия през интернационалната пауза през март. Това единствено по себе си е апетитна вероятност за последователите на Германия и кошмарна за останалите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР