„Катастрофална загуба“: Огромни колонии от императорски пингвини не са оцелели нито едно пиленце миналата година, тъй като морският лед изчезва

...
Тъй като бързото затопляне на глобалните температури спомага за тласкането
Коментари Харесай

Тъй като бързото затопляне на глобалните температури спомага за тласкането на морския лед на Антарктида до безпрецедентни ниски нива, това заплашва самото съществуване на един от най-емблематичните видове на континента: императорските пингвини.

Четири от петте колонии на императорски пингвини, анализирани в морето Белингсхаузен, западно от Антарктическия полуостров, не видяха оцелели пилета миналата година, тъй като районът претърпя огромна загуба на морски лед, според ново проучване, публикувано в четвъртък в списанието Nature Communications Earth & Заобикаляща среда.

Този широко разпространен „катастрофален провал на размножаването“ е първият подобен регистриран инцидент, според доклада, и подкрепя мрачните прогнози, че повече от 90% от колониите на императорски пингвини ще бъдат „квазиизчезнали“ до 2100 г. със затоплянето на света.

Изследователите са наблюдавали пет колонии от императорски пингвини в морето Белингхаузен, вариращи по размер от приблизително 630 двойки до 3500. Използвайки сателитни изображения от 2018 до 2022 г., те преброиха колко от птиците присъстваха в тези колонии по време на размножителния период.

01 ФАЙЛ с антарктически морски лед Sebnem Coskun/Anadolu Agency чрез Getty Images/FILE

Те установиха, че през 2022 г. четири от колониите са преживели „пълен репродуктивен провал“, което означава, че е много вероятно нито едно пиленце да не е оцеляло.

Императорските пингвини разчитат на стабилен морски лед, прикрепен към сушата, за гнездене и отглеждане на пилетата си. Яйцата се снасят от май до юни и след като се излюпят, малките развиват своите водоустойчиви пера и стават независими около декември и януари.

Но през 2022 г. морският лед се разпадна много по-рано, като някои части от региона отбелязаха пълна загуба до ноември. Изследователите, наблюдаващи сателитните изображения, казаха, че са свикнали да виждат черни петна върху лед през това време на годината, но изведнъж ги няма.

Когато морският лед се счупи по-рано, пиленцата могат да паднат във водата и да се удавят, каза Норман Ратклиф, съавтор на изследването и биолог по морски птици от Британското антарктическо проучване. „Или те могат да се отнесат на полета и възрастните просто да ги загубят и тогава те ще умрат от глад“, каза той пред CNN.

Задължителен кредит : Снимка от Adelheid Nothegger/imageBROKER/Shutterstock (13958398p)
Планински пейзаж с вълнеста трева пред ледника Schlatenkees, изрязан ледник, черна стена отзад и Hohe Zaun, Национален парк Hohe Tauern, долина Tauern, Източен Тирол, Австрия
Различни 23agbabbaa Задължителен кредит: Снимка от Adelheid Nothegger/imageBROKER/Shutterstock (13958398p) Планински пейзаж с вълнеста трева пред ледника Schlatenkees, изрязан ледник, черна стена отзад и Hohe Zaun, Национален парк Hohe Tauern, долина Tauern, Източен Тирол, Австрия Различни 23agbabbaa Аделхайд Нотегер/imageBROKER/Shutterstock

Пингвините в този регион са преживели „огромна загуба“, каза Ратклиф, наричайки констатациите „ранна тревога“. Преди това тези видове неуспехи в размножаването „са били много разпръснати и с по-ниска честота на целия континент“, каза той.

През последните няколко години учените бият тревога за рязкото намаляване на морския лед на Антарктика.

Той падна до безпрецедентно ниски нива през февруари, в разгара на лятото на континента. Дори в дълбините на зимата, когато ледът обикновено се натрупва, той все още не се е върнал почти до очакваните нива. В средата на юли антарктическият морски лед достигна най-ниското ниво за това време на годината от началото на записите през 1945 г. Той беше с 2,6 милиона квадратни километра (1 милион квадратни мили) под средното ниво от 1981 до 2010 г. – площ колкото Аржентина.

Айсберг се носи край Антарктическия полуостров през март 2023 г. Айсберг се носи край Антарктическия полуостров през март 2023 г. Джулиан Кинонес/CNN  Тюлен леопард дрямва следобед на малък айсберг през март 2023 г. Морски леопард дрямва следобед на малък айсберг през март 2023 г. Джулиан Кинонес/CNN

Учените все още се опитват да разгадаят причините за това, но мнозина вярват, че климатичната криза, причинена от човека, е основен двигател.

За императорските пингвини тази низходяща тенденция е особено опустошителна, каза Ратклиф, защото „птиците няма къде другаде да отидат“. Известно е, че птиците се адаптират към неуспехи в размножаването чрез преместване на други близки места, но това няма да работи, ако цялото местообитание на размножаване е засегнато.

Между 2018 г. и 2022 г. 30% от 62-те известни колонии на императорски пингвини в Антарктика са били засегнати от частична или пълна загуба на морски лед, според доклада.

Касандра Брукс, асистент в Университета на Колорадо Боулдър, която е направила обширни изследвания на антарктически видове и която не е участвала в изследването, каза, че проучването предоставя още повече доказателство, че императорските пингвини са изправени пред рискове за своето оцеляване.

„Има нарастващи доказателства, че императорските пингвини може действително да изчезнат директно поради загубата на морски лед в резултат на затоплянето на нашата планета“, каза тя пред CNN. „Нашият прозорец, в който да гарантираме тяхното оцеляване, се стеснява.“

Отделно проучване, публикувано миналата година, установи, че 65% от местните видове на Антарктида, най-вече императорските пингвини, вероятно ще изчезнат до края на века, ако светът не успее да овладее затоплящото планетата замърсяване с изкопаеми горива. В най-лошия сценарий беше установено, че императорските пингвини могат да бъдат напълно унищожени до 2100 г.

Изчезването на морския лед няма да засегне само пингвините. Това излага на риск други видове, включително тюлени, които разчитат на морския лед за хранене и почивка, както и микроорганизмите и водораслите, които хранят крила, които от своя страна са жизненоважни за диетата на много от китовете в региона.

Антарктическият морски лед също помага за регулиране на температурата на планетата, отразявайки входящата слънчева енергия обратно в космоса. Когато ледът се топи, той разкрива по-тъмния океан под който поглъща слънчевата енергия и допринася за глобалното затопляне.

„Изводът е, че това е доста тревожно както за физическата океанография, така и за биологията на Антарктика и екосистемите, които зависят от тях“, каза Ратклиф.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР