Таванът на помощите, които отпуска държавата на небитовите потребители заради

...
Таванът на помощите, които отпуска държавата на небитовите потребители заради
Коментари Харесай

Енергийното министерство с предложение - помощта за бизнеса да стане от 250 на 300 лв/мегаватчас

Таванът на помощите, които отпуска страната на небитовите консуматори поради високите цени на електрическата енергия, ще бъде повишен за м. април от 250 на 300 лв/мегаватчас. Това е предлагането на Министерството на енергетиката за гласоподаване в Министерски съвет, направено след необятен кръг съвещания с всички заинтригувани страни - бизнеса, Министерството на финансите, КЕВР и други. По-рано през седмицата държавното управление разгласи, че компенсирането на бизнеса ще продължи и през м. април. Схемата за подкрепяне остава същата - 75% от разликата сред действителната средномесечна борсова цена на сегмента „ ден напред “ на БНЕБ за м. април и базовата цена от 185.59 лв/MWh (средна цена базов товар на пазар „ ден напред “ на БНЕБ за м. юли 2021 г.). От помощта ще могат да се възползват всички към 633 хиляди небитови консуматори, които се доставят с електрическа енергия от свободния пазар.

Продължаването на обезщетенията и през м. април, както и увеличението на тавана на помощта са част от ограниченията, с които държавното управление адресира последствията от невиждания растеж на електроенергийните цени и цели понижаване на инфлационния напън върху потребителите. 

Държавата и бизнесът се договориха до края на м. март да бъде образувана работна група сред заинтригуваните страни, която в едномесечен период да предложи средносрочни и дълготрайни решения за прогнозируемост на пазара на електрическа енергия в страната. 

Програмите за компенсиране на потребителите поради високите енергийни цени стартираха през м. октомври 2021 година Постепенно в тях бяха включени разнообразни видове клиенти – промишлеността, мрежовите оператори поради софтуерните им разноски, както и потребителите на природен газ. Очаква се изплатените суми единствено за електрическа енергия до края на март да надвишават 1.4 милиарда лева: 450 млн. лева за м. октомври и м. ноември, 458 млн. лева за м. декември и м. януари и 525 млн. лева за м. февруари и м. март.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР