Таванът на помощите, които отпуска държавата на небитовите потребители заради

...
Таванът на помощите, които отпуска държавата на небитовите потребители заради
Коментари Харесай

Помощта за бизнеса заради скъпия ток през април ще е 300 лв/МВтч

Таванът на помощите, които отпуска страната на небитовите консуматори поради високите цени на електрическата енергия, ще бъде повишен за м. април от 250 на 300 лв/мегаватчас, оповестиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Това е предлагането на Министерството на енергетиката за гласоподаване в Министерски съвет, направено след необятен кръг съвещания с всички заинтригувани страни - бизнеса, Министерството на финансите, КЕВР и други. 

По-рано през седмицата държавното управление разгласи, че компенсирането на бизнеса ще продължи и през м. април. Схемата за подкрепяне остава същата - 75% от разликата сред действителната средномесечна борсова цена на сегмента „ ден напред “ на БНЕБ за м. април и базовата цена от 185.59 лв/MWh (средна цена базов товар на пазар „ ден напред “ на БНЕБ за м. юли 2021 г.). От помощта ще могат да се възползват всички към 633 хиляди небитови консуматори, които се доставят с електрическа енергия от свободния пазар. 

Продължаването на обезщетенията и през м. април, както и увеличението на тавана на помощта са част от ограниченията, с които държавното управление адресира последствията от невиждания растеж на електроенергийните цени и цели понижаване на инфлационния напън върху потребителите. Държавата и бизнесът се договориха до края на м. март да бъде образувана работна група сред заинтригуваните страни, която в едномесечен период да предложи средносрочни и дълготрайни решения за прогнозируемост на пазара на електрическа енергия в страната.

Програмите за компенсиране на потребителите поради високите енергийни цени стартираха през м. октомври 2021 година Постепенно в тях бяха включени разнообразни видове клиенти – промишлеността, мрежовите оператори поради софтуерните им разноски, както и потребителите на природен газ. Очаква се изплатените суми единствено за електрическа енергия до края на март да надвишават 1.4 милиарда лева: 450 млн. лева за м. октомври и м. ноември, 458 млн. лева за м. декември и м. януари и 525 млн. лева за м. февруари и м. март.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР