Таванът на надценката за някои стоки е антипазарна мярка, призна

...
Таванът на надценката за някои стоки е антипазарна мярка, призна
Коментари Харесай

Никола Стоянов призна, че надценката е антипазарна мярка, но не можа да даде определение за нея

Таванът на надценката за някои артикули е антипазарна мярка, призна тази заран пред Нова ТВ икономическият министър Никола Стоянов.

" Ние разбираме, че това е антипазарна мярка, по тази причина и предлагаме единствено за 17 типа артикули от първа нужда да са с надценка до 10% ", разясни служебният министър.

Както към този момент се знае, проектът на кабинета е таванът да " захлупи " цените на алегоричен брой артикули - магазините ще бъдат задължени да го ползват за 17 групи съществени храни, и то единствено за една марка от всяка група. Тоест без значение дали в бакалията се оферират три типа кашкавал, а в хипермаркета - 20, надценка от най-много 10% ще е единствено за един от тях.

От думите на Стоянов се разбра също, че кабинетът, който безспирно приказва за ограничение на надценката, още няма разбиране за това що е надценка. С половин уста той изясни, че определението " надценка " ще влезе в готвените законови промени след публично разискване.

Таванът на надценката няма да засегне съществено бизнеса, твърди Никола Стоянов. Вероятно има поради, че заради прекомерно ограничавания обсег на мярката облагите на търговците няма да пострадат. Но сигурно компаниите ще бъдат натоварени с спомагателна администрация и усложняване на счетоводството. Като човек, който парадира с това, че " идва от бизнеса ", министър Стоянов би трябвало да си дава сметка, че в действителност става дума за нова административна тежест.

Най-нелепото е, че въпросният министър самичък предвижда към този момент няколко пъти,че се задава съществено стесняване на инфлацията. С други думи, пазарните механизми към този момент работят против прекалено високите цени на храните и няма никаква потребност от опитите на служебния кабинет и от фалшификати на държавна интервенция.

Шумно рекламираните законови промени, с които служебният кабинет " бори " скъпотията, в действителност още са много сурови. Както разясни Стоянов, сега се правило междуведомствено координиране плюс оценка за влияние на законпроекта.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР