Таван за цените на най-важните потребителски стоки и продукти поиска

...
Таван за цените на най-важните потребителски стоки и продукти поиска
Коментари Харесай

БСП и служебният кабинет в спор да има ли таван на ценитe

Таван за цените на най-важните потребителски артикули и артикули изиска Българска социалистическа партия. В специфична позиция водачът Корнелия Нинова съобщи, че това е единствената работеща мярка против инфлацията и в помощ на потребителите.

Проучването на Нинова посочило, че след Гърция, Испания, Унгария, към този момент и Франция се приготвя да вкара таван за цените на над 50 потребителски артикули. „ Идеята е от идващия месец тези артикули от " антиинфлационната кошница " да се продават не по-скъпо от цената на едро “ , изяснява водачът на Българска социалистическа партия. И се заканва това да бъде едно от първите неща, които партията ще предложи в идващия парламент.

Социалистическата партия не за първи път предлага сходна мярка против повишаването на съществени артикули и горива.

„ Само това е работеща мярка. Проверки на грамажа и етикетите няма да оказват помощ на хората “ , индиректно нападна Нинова служебния кабинет, който разгласи проект за надзор на високите цени.

Във връзка с него от през вчерашния ден у нас вървят инспекции на разнообразни търговски обекти за спекулативни практики. Няколко държавни институции стартираха инспекциите от Бургас, а вниманието им е ориентирано основно върху стоките от първа нужда – така наречен дребна потребителска кошница, заяви пред Българска национална телевизия служебният министър на стопанската система Никола Стоянов.

Той отхвърли концепцията на Българска социалистическа партия за таван на цените.

„ Не съм последовател на такива чисто административни ограничения, потвърдило се е в практиката, че те не работят по никакъв метод “ , изясни министърът.

Той прикани жителите да алармират за далавера с цените, тъй като „ за всяка компания имиджът е значим “.  Целта била да се покажат нелоялните търговски практики, за които той даде обещание да има надзор и по този метод да се балансира пазарът.

Министър Стоянов предвижда спад в цените на храните, само че не посочи по кое време.

„ Истината е, че пазарът не е добре уравновесен. В последна сметка има по-силни стопански субекти против по- слаби, което води до изкривявания. Трябва да се подхващат доста по генерални стъпки “ , заключи министърът на стопанската система.

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР