Татяна Шарланджиева от Националната следствена служба (НСлС) осъди прокуратурата да

...
Татяна Шарланджиева от Националната следствена служба (НСлС) осъди прокуратурата да
Коментари Харесай

Следователка осъди прокуратурата за 60 бона

Татяна Шарланджиева от Националната следствена работа (НСлС) осъди прокуратурата да й заплати обезщетение от 60 000 лв., тъй като е била упрекната и нелегално подслушвана. Следователката е спечелила на първа инстанция дело в Софийския градски съд (СГС) по закона за отговорността на страната, заяви lex.bg.
Обезщетението е поради формираното против Шарланджиева, по-късно прекъснато, обновено и още веднъж прекъснато следствие за закононарушение против правораздаването. Тя беше едно от забърканите лица в абсурда от 2007 година сред тогавашния началник на следствието Ангел Александров и Румен Овчаров.

През 2006 година Овчаров беше министър на стопанската система, а негов заместител беше сегашната лидерка на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. По същото време започнаха и делата против някогашния началник на столичната " Топлофикация " Валентин Димитров, а с следствие на злоупотребите в сдружението се занимаваше Шарланджиева. Скандалът избухна, откакто Ангел Александров изиска Шарланджиева да бъде уволнена, тъй като изнасяла данни към притежателя на компания " Фронтиер " Красимир Георгиев и осуетила следствие против него за пране на 500 000 евро. Тогава от подслушвани диалози на Георгиев стана ясно, че той е приказвал с Шарланджиева и Нинова преди всеки негов разпит като очевидец по делото за пране на пари против Валентин Димитров и показанията му били нагласявани съгласно доказателствата, с които разполага следствието.

Доказателства против следователката и Нинова обаче не бяха събрани и досъдебното произвеждане против тях беше прекъснато през 2008 година Пет години по-късно следствието против Шарланджиева беше обновено и тя стана обвинена. През 2014 година прокуратурата още веднъж приключи следствието, като обвинителен акт не е внасян в съда, а в края на годината Висшият правосъден съвет възвърне Шарланджиева на работа като следовател.

В исковата си молба до Софийски градски съд Шарланджиева е показала и информация от Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства, от която излиза наяве, че през 2013 година тя е била подслушвана нелегално. Следователката е желала да бъде обезщетена с 80 000 лв. за повдигнатото обвиняване и с 10 000 лв. за противозаконното подслушване, като разказва сходно прекарванията си през осемте години до последното преустановяване на делото.

Особено внимание в решението на съда е отделено на призоваването на Шарланджиева в прокуратурата, с цел да й бъде предявено обвиняването на 23 април 2013 година Тогава тя не се явила, тъй като била в отпуск по болест и не се чувствала добре. След два дни била призната и в болница с хипертония, като на 26 април била изписана. На 9 май следовател разпоредил насилственото й довеждане, само че не била открита на адреса си. Същия ден 14-годишната й щерка се обадила от автобусна спирка на връщане от учебно заведение и споделила, че не се усеща добре.

Шарланджиева решила да вземе такси и да прибере детето, само че сега, в който се качила, служители на реда я свалили от колата и я откарали в полицейско ръководство. Тогава следователката дефинитивно се убедила, че е подслушвана поради светкавичната реакция по задържането й.

„ Особена укоримост заслужават подхванатите от представители на ответника дейности по внезапно и неотложно задържане на върховен магистрат в наличието на малолетното му дете, на публично място и по позорен за лицето метод. Характерът на „ длъжностното закононарушение “ не допуска дейности в незабавен порядък, за привличане като обвинен. Отделно от това, обстановката, в която е било подхванато овакантяване на дома от ищцата е било в осъществяване на наставнически отговорности за оказване на помощ и грижа за малолетната й щерка “, написа в решението си арбитър Стилияна Григорова.

Впоследствие било открито, че настояванията за подслушване на Шарланджиева са били голословни, използването им надхвърлило законовия двумесечен период и в тях нямало доказателства, които да я уличат в закононарушение. Следователката почнала да заобикаля другарство по телефона, лимитирала доста контактите си, сътрудниците й я избягвали и чувствала, че професионалният й създателите е срутен. В исковата си молба Шарланджиева споделя, че и до през днешния ден не била спокойна, тъй като има законова опция основният прокурор да изиска обновяване на делото против нея.

" Действително, обвинителен акт в съд не е изготвян и внасян в съд, взета е най-леката мярка за неотклонение – „ подписка “, формалната висящност на наказателното произвеждане не е продължителна, само че нанесените провали от наказателното гонене са оставили незабравим отпечатък върху престижа на Шарланджиева измежду сътрудниците й и репутацията й в обществото.

Печалната й „ популярност “ като „ следовател, разпънал „ чадър “ над разследвано за пране на пари лице “ предизвика съмнение към личността й, в това число от страна на магистрати “, се споделя още в решението на съда. С него арбитър Григорова намира за заслужено да почете желае на следователката до 60 000 лв., като споделя, че е взела поради значимостта на случая и необятния медиен отзив. На Шарланджиева са присъдени и близо 2600 лв. разходи.

Решението на Софийски градски съд не е дефинитивно и към този момент е обжалвано пред Софийския апелативен съд.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР