ТАСС, позовавайки се на службите за спешна помощ, съобщи, че

...
ТАСС, позовавайки се на службите за спешна помощ, съобщи, че
Коментари Харесай

Удар по обекти на руското ГРУ или сплашване – какво знаем за атаките с дронове по Москва

ТАСС, базирайки се на службите за незабавна помощ, заяви, че останките от първия дрон са открити на Комсомолския проспект № 17, като освен това е опустошен покривът в двуетажна административна постройка. Освен това в намиращите се наоколо жилищни здания и магазини са изпочупени прозорците. Собянин даде обещание " допустимо най-бързо " да помогне на жителите да отстранят вредите в жилищата си.

Вторият дрон се е блъснал в строящ се бизнес център на бул. " Лихачов ". В постройката са счупени прозорците на 17-ия и 18-ия етаж на повърхност от 50 кв. м. Движението по двата булеварда беше краткотрайно блокирано, до момента в който службите за незабавна помощ отстранят последствията. И в двата случая няма потърпевши.

По-късно съветските медии оповестиха, че различен дрон - вид хеликоптер без взривно устройство, е паднал в Зеленоградския регион на Москва на територията на централното гробище. В резултат на това също няма потърпевши.

На собствен ред Руското министерство на защитата съобщи, че е потиснало дроновете благодарение на средства за радиоелектронна битка, и упрекна Украйна за нападението. " Сутринта на 24 юли беше осуетен опит на киевския режим да извърши терористична офанзива с два безпилотни летателни апарата против обекти на територията на град Москва. С помощта на средства за радиоелектронна битка бяха потиснати и разрушени два украински безпилотни летателни апарата ", се споделя в изказването на военното ведомство.

Снимка: БТА/AP

Представителят на проверяващия уебсайт Bellingcat Христо Грозев уточни, че наоколо до мястото на рухването на дрона на Комсомолския проспект има доста военни обекти. По-специално, на № 20 се намира Военният университет, както и свръхсекретни подразделения на Главното разследващо ръководство на Русия, като да вземем за пример " щабът за хакерски атаки на ГРУ ". Също по този начин на пешеходно разстояние на Фрунзенския бул. се намира основната постройка на съветското Министерство на защитата.

Appears that the GRU/MoD complex suffered at least some damage, windows appear to be shot out.
— Christo Grozev (@christogrozev)

Според американските управляващи хакерската група Fancy Bear или APT28, формирана от чиновници на съветското военно разузнаване, е основана във военно отделение 26165 на Комсомолски проспект 20.

Хакерите от Fancy Bear са упрекнати в навлизане в сървърите на Националния комитет на Демократическата партия и в имейл акаунта на някогашния държавен секретар на Съединени американски щати Хилари Клинтън, в хакерски атаки против Бундестага и Организацията за възбрана на химическото оръжие. През 2020 година Европейски Съюз наложи наказания против началника на ГРУ Игор Костюков и неговите подчинени от 85-ия основен център за специфични служби на ГРУ, прочут още като отдел 26165 на ГРУ или Fancy Bear.

Снимка: БТА/AP

Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че не са нужни спомагателни ограничения за сигурност или указания от Владимир Путин по отношение на офанзивите на дронове против Москва и Крим (днес съветското министерство на защитата заяви, че над полуострова през нощта са били свалени 17 дрона). " Всички, които вземат участие в обезпечаването на сигурността на нашите райони, всички са нащрек, всички вземат ограничения. През последните дни интензивността на опитите за нахлуване на нашите райони с дронове се усили, по тази причина се вземат ограничения. Има ежедневна и доста интензивна денонощна работа ", сподели той.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заплаши Украйна с ответни удари. " Бандеровските копелета все по-често избират мирни, цивилни цели за подлите си удари. Всички би трябвало да бъдат готови за това. И ние би трябвало да избираме ексцентрични цели за нашите удари. Не единствено складови бази, енергийни центрове и петролни депа. Има и други места, където към момента не ни чакат. И където резултатът ще бъде доста сензитивен ", написа той в Telegram.

Снимка: БТА/AP

Руското външно министерство " остро осъди " офанзивите с дронове, наричайки ги " закононарушение на киевския режим ". " Разглеждаме случилото се като следващото потребление от страна на военното и политическото управление на Украйна на терористични способи и заплашване на цивилното население. В тези офанзиви няма никакъв боен смисъл ", се споделя в изказване на съветското дипломатическо ведомство. - Всички виновни лица ще бъдат открити и осъдени. Руската страна си резервира правото да предприеме строги ответни ограничения. "

Украинските управляващи не са коментирали публично нападението с безпилотен аероплан над Москва, само че съгласно украински медийни източници офанзивата е била готова от Главното ръководство на разузнаването (ГУР) на украинското министерство на защитата. " Всички птички са дохвърчали до Москва ", съобщи източник от украинските служби за сигурност пред РБК-Украйна.

Снимка: БТА/AP

Министърът на цифровата промяна на Украйна Михаил Фьодоров разяснява офанзивите с дронове против Москва и Крим: " системите за радиоелектронна битка и системите за Противовъздушна отбрана са все по-малко способни да пазят небето на окупаторите. Каквото и да се случи там, ще има повече от същото ". В същото време формалният представител не съобщи категорично, че зад офанзивите стои формален Киев.

От началото съветската инвазия в Украйна Москва неведнъж бе подложена на офанзиви с дронове. През нощта на 3 май 2023 година два дрона нападнаха купола на Сенатския замък в Московския Кремъл. Руските управляващи назовават случилото се терористично нахлуване и опит за ликвидиране на Владимир Путин, макар че по време на нападението той е бил в друга резиденция.

Сутринта на 30 май безпилотни самолети нападнаха няколко региона на Москва и Московска област. Три безпилотни самолета удариха жилищни здания в Нова Москва и в центъра на съветската столица. На 21 юни три безпилотни самолета бяха свалени в Нова Москва и в градския регион Наро-Фоминск. На 4 юли няколко дрона бяха свалени на край Москва, поради което летище Внуково краткотрайно не работеше.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР