Търси се начин за финансовата независимост на Комисията за енергийно

...
Търси се начин за финансовата независимост на Комисията за енергийно
Коментари Харесай

Управляващите търсят начин за финансова независимост на КЕВР

Търси се метод за финансовата самостоятелност на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), откакто преди три години с промени в законодателството беше дадена политическата самостоятелност на регулатора. Това заяви ръководителят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ пред БНР.

Темата за независимостта на КЕВР беше коментирана по време на конгрес в четвъртък.

На 5 април 2018 година следва чоп, който ще дефинира четирима от членовете на КЕВР, които ще изоставен постовете си, сподели Добрев. Ротацията в средата на мандата е планувана в Закона за енергетиката, съгласно който половината от комисарите ще би трябвало да изоставен постовете си. В процедурата по промяна не взе участие ръководителят.

Чрез жребия ще бъдат избрани двама от членовете на КЕВР в състав " Енергетика ", един от състав " ВиК ", както и дали ще бъде заменен икономистът или юристът на регулатора.

До 3 май би трябвало да бъдат номинирани и определени заместниците на досегашните комисари. В този развой с предложение могат да вземат участие всички парламентарно показани партии и депутати.

Делян Добрев сподели, че още е рано да се приказва за съответни имена. Той посочи, че изборът значително ще зависи от жребия.

Депутатът е безапелационен, че смяната в състава на КЕВР няма да засегне работата по одобряването на бизнес проектите на енергийните сдружения и цената на електрическата енергия.

Тези решения регулаторът би трябвало да вземе преди 1 юли, когато влиза в действие новият регулаторен интервал в енергетиката.

Промяната няма да се отрази и върху предстящата договорка с ЧЕЗ, счита Добрев. Според него страховете, че няма надзор на страната са преекспонирани. Законодателството дава право на КЕВР да лишава лиценз на сдруженията, които не извършват своите отговорности, и да назначи така наречен " необикновен шеф ", който да ръководи компанията, изясни Добрев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР