Търсенето на високоскоростни железопътни превози процъфтява в Европа. Пътуващите отчаяно

...
Търсенето на високоскоростни железопътни превози процъфтява в Европа. Пътуващите отчаяно
Коментари Харесай

Пътническите влакове в тунела под Ламанша имат сериозен проблем. Сега може да има радикално сътресение

Търсенето на високоскоростни железопътни транспорти процъфтява в Европа. Пътуващите обезверено търсят бърза, устойчива опция на въздушните полети на къси дистанции и задръстените автомагистрали.

Но има проблем.

Търсенето изпреварва предлагането по доста направления. Влаковете са цялостни и цените постоянно са стремглаво високи, което принуждава доста пасажери да употребяват по-малко екологични типове превоз.

Европейците желаят повече направления и повече влакове по съществуващите направления сред огромните градове, където разширението сега се задушава от непълен потенциал, политически проблеми и незадоволително вложение.

За разлика от самолетните компании, които могат да прибавят нови направления в границите на месеци, са нужни десетилетия и милиарди долари за построяването на нови високоскоростни железопътни линии, изключително когато пресичат интернационалните граници.

В момента едно от най-големите усложнения е тунелът под Ламанша, подводната железопътна връзка сред Англия и Франция, която е домейн на Eurostar, високоскоростната влакова услуга, свързваща Лондон, Париж, Брюксел и Амстердам.

Eurostar се конкурира с самолетните компании по натоварените европейски въздушни направления, само че сега не може да се възползва от голямото неизползвано търсене заради проблеми с потенциала на станциите в Лондон, Париж и Амстердам – и продължителен дефицит на личен състав за граничен надзор в Обединеното кралство.

Въпреки че има задоволително място в специфичните високоскоростни железници, които употребява в Обединеното кралство, Белгия, Франция и Холандия, както и през тунела под Ламанша, граничният личен състав не може да обработи задоволително пасажери всеки час, с цел да запълни влаковете с 900 места.

Това значи, че някои са заминавали с незаети места. Добавянето на повече влакове ще претрупа гарите в центъра на града (Eurostar споделя, че стопира услугите сред Лондон и Амстердам за шест месеца от юни 2024 година, до момента в който се правят надстройки на терминала на услугата в Холандия.)

Промяната обаче може да настъпи преди края на това десетилетие.

След съвсем 30 години монопол, Eurostar ненадейно се изправя пред редица нови противници по своите съществени интернационалните направления, като конкуренцията предлага вероятност за повече влакове, повече избор и по-ниски цени.

„ Десет пъти по-хубаво, в сравнение с със аероплан “

Лондон може да получи спомагателни високоскоростни влакове до Белгия и Холандия според амбициозни проекти, разкрити от новата започваща компания Heuro на 14 ноември.

Създадена от трио холандски бизнесмени, Heuro има за цел да се конкурира непосредствено с Eurostar по маршрутите Амстердам-Париж/Лондон от 2028 година, предлагайки до 15 пътувания дневно до Лондон и 16 до Париж.

Вдъхновени от триумфа на италианския частен оператор Italo и високоскоростната железопътна конкуренция в Испания и Франция, създателите на Heuro имат предпочитание да пренасочат пасажерите от въздушен към железопътен превоз по някои от най-натоварените въздушни направления на къси дистанции в Европа.

„ Просто желаеме по-ниски цени и повече хора отвън самолетите и във влаковете “, споделя създателят на Heuro Ромер ван ден Бигелаар.

„ Все още има 55 полета [на ден] от Амстердам до Лондон и назад, което съгласно мен е доста “, прибавя той. „ И това е, до момента в който има доста прекрасен тунел с високоскоростна линия.

„ Лично аз също намирам пътуването с трен 10 пъти по-приятно, в сравнение с със аероплан. Към Лондон към момента има проблеми с потенциала във връзка с паспортния надзор, само че нещо такова може да се реши.

„ Eurostar постоянно е много цялостен. Ако стартираме да пускаме влакове и там, се надяваме цените да паднат. “

Heuro към момента не е разкрила какъв брой ще костват билетите му, само че възнамерява да подбие Eurostar и ще добави повече връзки с други градове, в случай че успее. Eurostar съобщи, че не разяснява сходни известия и се концентрира върху възходящото стабилно пътешестване в Европа.

Високоскоростната железопътна конкуренция в Италия и Испания оказа помощ за увеличение на честотите на обслужване, понижаване на цените с до 40% и разгръщане на пазара с до 300% по някои направления през последното десетилетие, съгласно данни, оповестени от ALLRail, което съставлява не -държавни влакови оператори на европейския железопътен пазар.

Президентът на ALLRail Ерих Форстър приветства известието на Heuro, като сподели: „ Конкуренцията в Италия докара до повече избор и повече влакове. Очевидно това е решението и за пазара на високоскоростни железопътни транспорти в северозападна Европа.

„ Казано по-просто, започващи компании като Heuro са бъдещето на пътническия железопътен превоз. Очакваме с неспокойствие опция на актуалната обстановка, при която – единствено с един оператор [Eurostar] – пазарът е хронично незадоволително обслужван. ”

Прераждане от Дева?

Съобщението на Heuro пристигна единствено три дни откакто английският вестник The Daily Telegraph заяви, че империята Virgin на Ричард Брансън желае да се върне в железопътния бранш, с цел да се конкурира с Eurostar, четири години след последния си контракт в Обединеното кралство.

Въпреки че историята беше отхвърлена като нечиста сделка от Virgin, отчетът допуска, че някогашен началник на Virgin Trains е назначен да управлява новата интернационална железопътна интервенция, свързваща Лондон и Париж.

Брансън по-рано сподели, че усеща, че има „ незавършена работа “ в железопътния бранш и Virgin може да се трансформира в страховит съперник на Eurostar, в случай че слуховете се окажат правилни.

Подкрепен също от богати вложители, испанският стартъп Evolyn беше първият, който сподели ръката си през октомври.

Тя разгласи проекти да провокира Eurostar по маршрута Париж-Лондон от 2025 година, като цялостното обслужване ще стартира през 2026 година Експерти от железопътната промишленост обаче показаха съществени подозрения по отношение на това дали тази цел е постижима.

Само с един вид трен – e320, основан от Siemens на Eurostar – сега се създава и има позволение да работи в тунела под Ламанша, и прочие на Siemens

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР