Търсенето на решение за бъдещето на болничната помощ е въпрос

...
Търсенето на решение за бъдещето на болничната помощ е въпрос
Коментари Харесай

Кирил Анание: 10% лихва нищо не може да помогне на болниците

Търсенето на решение за бъдещето на болничната помощ е въпрос на осъществяване на хоризонтална политика в цялата страна. Това сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев по време на чуване в Народното събрание за настоящото положение на системата на опазването на здравето в Северозападна България, съобщи Българска телеграфна агенция.

Министърът означи, че това се реализира посредством идни нови медицински стандарти, към този момент утвърдени нови цени на клинични пътеки, иден народен рамков контракт за три години, правила за добра здравна процедура. Министър Ананиев добави, че предстоят и вложения по план за рационализация на незабавната помощ, нова политика в региона на специализацията и увеличение на приема на студенти по медицина и на експерти по здравни грижи.

В някои лечебни заведения в Северозападна България има проблем не от водоравен, а от някакъв районен темперамент, обвързван с демографската рецесия и неналичието на медицински експерти, сподели той. Там има въпроси, които би трябвало да се решат, и те са свързани и със стандарта на живот на хората, би трябвало комплекс от ограничения, уточни министърът.

По думите му би трябвало да се търси по-специфичен механизъм, който да разреши тези лечебни заведения да действат обикновено, макар демографския проблем и неналичието на лекари.

Демографска характерност на региона

Общото население на областите Видин, Враца и Монтана е 377 051 души, което е 5.4 на 100 от популацията на страната. Бебетата са 2955, във възрастовата група до 17 година са над 60 хиляди души, до 64-годишна възраст - 217 хиляди, а над 65 години - 98 474 души.

В трите области популацията в младите възрасти е по-малко от междинния индикатор за страната, добави той. С непрекъснати здравноосигурителни права са 325 729 души. В трите области работят общо 626 лекари, а общият брой на лечебните заведения е 19, означи Ананиев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР