Търсенето на хлебна пшеница в Добричкия регион ще расте и

...
Търсенето на хлебна пшеница в Добричкия регион ще расте и
Коментари Харесай

Зърнопроизводителите в Добричкия регион очакват търсенето на хлебна пшеница да расте

Търсенето на хлебна пшеница в Добричкия район ще пораства и е допустимо цената да доближи 400 лв. за звук наесен, когато мелничните комбинати се обезпечават със суровина за новото произвеждане, заяви ръководителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Сега хлебното зърно в района се търгува за 330-360 лв. за звук при 320-330 лв. в същия интервал на предходната година. Пшеницата от новата годишна продукция е с положителни индикатори за протеин и влажен глутен, единствено там, където са паднали повече дъждове, хектолитърът доближава 71-73, а търговците търсят с индикатор над 80, разяснява за Българска телеграфна агенция ръководителят на браншовата организация. По думите на Жекова фуражната пшеница до пристанище-Варна върви по 290-300 лв. за звук, при 5-10 на 100 по-висока цена през предишното лято.

Според ръководителя на браншовия съюз картината в зърнопроизводството в Добричкия район е пъстра. Земеделските стопани са добили от 250 до 700 кг пшеница от декар в другите региони на региона.

Според систематизираните данни от регионалната дирекция "Земеделие " в Добричкия район, който обичайно създава най-вече зърно в страната, през тази стопанска година са добити 719 000 тона пшеница при 660 863 тона предишното лято. Средният рандеман доближава 553 кг - при 541 кг година по-рано.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР