Търсехме ниша за бързи и евтини доставки, които да се

...
Търсехме ниша за бързи и евтини доставки, които да се
Коментари Харесай

Създателят на първия товарен дрон у нас: Това не е просто един самолет

Търсехме ниша за бързи и евтини доставки, които да се случват на огромни дистанции, и по този начин стигнахме до модела на аероплан, който може да придвижи 350 кг товар на към 2500 км разстояние. Това сподели в " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “ Свилен Рангелов, който е един от основателите на първият товарен дрон в България и на " Дронамикс “.  

Компанията е учредена от двама братя през 2014 година, когато е имало единствено два акселератора в България. " Видяхме, че нашето решение може да има огромен пазар и би било доста добре финансирано по модел на рисковите вложения “, изясни той. 

Процесът по основаване на товарния дрон не е бил елементарен. " Това не е просто един аероплан. Той очевидно наподобява стандартен аероплан, само че с куп нововъведения. Той съумява да придвижи товара с 60% по-малко разход на гориво от други самолети, употребява композитни технологии и неговите характерности са съсловия над съществуващото “, разясни Свилен Рангелов.  

Това, което отличава техния артикул от този на съперниците, съгласно него е рационалното потребление на съвременни нови технологии. " Има доста компании, които се юрнаха да вършат електрически отвесно излитащи летящи транспортни средства, само че всички те страдат от минуса, че батериите са 40 пъти по-тежки от бензина и естествените горива. Всички компании, които залитнаха по модата на електрификация на полета, в действителност в този момент са в едно тресавище, от което нямат път и изясненост по кое време тъкмо ще бъдат сертифицирани и на пазара. Докато ние, употребявайки нововъведения в тялото, само че съществуващи технологии в мотора и мозъка на самолета, сме единствената компания, която получи лиценз, какъвто никоя друга няма. До края на годината или при започване на идната ще можем да стартираме търговски полети с действителни самолети, което е няколко години преди който и да е наш съперник “, изясни Свилен Рангелов.  

В момента екип от над 120 индивида работят по основаването на първите бройки и развиват развойна активност за бъдещи разновидности на " Черен лебед “.  

Първите бройки на товарния дрон, наименуван " Черен лебед “, ще бъдат създадени в България. За всеобщо произвеждане " Дронамикс “ подписва контракти с външни сътрудници в други страни. " Цялата философия на този аероплан е да бъде въпреки всичко елементарен и надлежно да бъде създаден на локално равнище. В България също ще имаме всеобщо произвеждане, само че може би на по-късен стадий. Бизнес моделът ни е да сме авиолиния, т.е. няма да продаваме бройките, а потенциал на товара по избрани направления, които организираме “, означи съоснователят на компанията.   

Първите търговски направления ще бъдат в прилежаща Гърция над вода, с цел да бъде минимизиран риска при първичните интервенции. " След това ще продължим с полети в останалата част от Средиземноморието, в следствие – в България и континентална Европа. Пътеката ни е да си довършим тестовата стратегия тази година и следващата година към този момент да имаме търговски интервенции, стартирайки от Гърция “, сподели Свилен Рангелов. 

Българската авиация има редица международни достижения, като да вземем за пример първата бомбардировка от аероплан, първата жена боен водач в целия свят, първото военно летище в целия свят и първото сполучливо кацане при спрян мотор, напомни той. " Всичко това се прави в диапазона 1910-1914 година – международни достижения в българската авиация, които са единствено няколко години след полета на братя Райт. България е имала самолетно произвеждане до към 1950 година, т.е. това е правено преди и може да бъде направено и в този момент. Ние имахме добра концепция за бъдещето, само че трябваше да погледнем и малко обратно в предишното. Това ни даде абсолютния комфорт и убеденост, че можем да реализираме такива нововъведения. Беше мъчно да го обновим след 70 години пауза, само че не щеш ли успяхме още веднъж да върнем България на авиационната карта с нещо, с което сме първи на света “, счита Свилен Рангелов. 

България има към 100 писти и летателни площадки, а товарните транспорти сега влизат единствено през Летище " София “, уточни той. Инфраструктурата съществува и би трябвало да се употребява. " Бъдещето ни ще е от ден на ден триизмерно. Една страна, с цел да бъде все по-конкурентоспособна, би трябвало да мисли по какъв начин да развива от ден на ден третото си измерение, с цел да не остава по-назад “, безапелационен бе Свилен Рангелов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР