Търновски медици го върнаха към живота след 2 месеца в

...
Търновски медици го върнаха към живота след 2 месеца в
Коментари Харесай

Лекари спасиха млад мъж, нагълтал лекарства, защото проиграл парите си в онлайн залагания

Търновски медици го върнаха към живота след 2 месеца в реанимация, от два дни той към този момент върви
Майката: Бях изгубила вяра, само че те направиха толкоз доста за сина ми

Д-р Сибила Маринова: При неговото положение - синдром на Менделсон, смъртността е доста висока

Врачка предрекла: Виждам светлина, детето ти няма да почине, ще живее

23-годишен юноша живее втори живот след два месеца в реанимацията на търновската болница и денонощни старания на лекарите да го спасят. Направил е опит за самоубийство, съпроводен с тежки затруднения от аспирация на стомашен сок в белите дробове.

Наскоро Слав бе изписан, смъкнаха му конците от трахеотомията, дишал е през тръба дълго време. Сега се възвръща в домашни условия и безусловно като бебе се учи да се храни, да сяда

От два дни към този момент върви.

За случая описа майката на младия мъж Лиляна Атанасова. Жената не знае по какъв начин да се отблагодари на екипа на интензивното, че безусловно върнали сина ѝ от оня свят.

Слав живеел самичък на квартира във Велико Търново. Бил втора година студент във ВТУ и работел в магазин от верига супермаркети в мола. Майката живее в Италия с по-малката си щерка. Заминала през 2004 година и не се е прибирала в страната 14 години. Има италианско поданство. Двете ѝ деца - момче и момиче, първоначално отглеждал дядо им в село Долна Липница. После момичето отишло на Ботуша, а Слав приключил гимназия в Габрово при вуйна си. Записал да учи за преподавател по български и история в Търновския университет.

Не желал да отиде при майка си в Милано, преди да завърши образованието си

Бил доста стимулиран да учи, споделя Лиляна.

На 10 юни тя получила позвъняване от България, което преобърнало живота ѝ. Казали ѝ, че Слав е открит в кома в квартирата си. От магазина се обадили на полицията, откакто не се явил на работа и не отговарял на позвъняванията. Шефката изпратила няколко негови сътрудници да ревизират какво става.

“Като ми се обадиха да ми кажат, че ситуацията е доста зле, незабавно се прибрах. През цялото време не знаех какво се е случило, от болничното заведение не можеха да ми кажат от какво е в това положение. Мислех, че може да е бил жертва на нахлуване или в съня да му е станало нещо. Изпратиха ме в полицията, там ми споделиха, че се е отровил с медикаменти. Бил е на косъм, както разбрах от докторите, трябвало му е още половин час и да си отиде. Не бях на себе си ”, споделя майката, която в този момент не се отделя от леглото на сина си.

От приятелите му научила, че Слав имал уязвимост към хазарта. Нямал огромни задължения, само че в деня, когато е взел съдбовното решение, проиграл цялата си заплата на онлайн залагания

“Според мен не е знаел по какъв начин да се оправи и го е било боязън да ми каже. Явно го е направил поради това, тъй като всякога, когато ми искаше пари, аз го питах какво прави със сумите, които му изпращах ежемесечно ”, разсъждава Лиляна.

В началото лекарите не ѝ давали никаква вяра, казвали ѝ, че възможностите да оцелее са доста дребни.

“Той е открит часове откакто е приел разнообразни типове лекарства. Бил е в кома и защото няма рефлекси и схващане, е аспирирал стомашно съдържимо в белия дроб. Всъщност огромният проблем беше солидната белодробна аспирация, нанесла доста тежки провали в белия дроб. Нарича се синдром на Менделсон и е доста тежко затруднение, тъй като PH-то на стомашното съдържимо е киселинно и вливайки се в белия дроб, като се изключи че може да аргументи задушаване, поразява дихателните пътища - бронхите, алвеолите, всичко. Смъртността е доста висока ”, изясни шефката на реанимацията в търновската болница доктор Сибила Маринова.

“Беше в сепсис, в потрес, на няколко пъти - на косъм Положихме огромни старания и в последна сметка успяхме да го стабилизираме ”, добави тя.

Д-р Сибила Маринова бе отличена в акцията на “24 часа ” “Достойните българи ”.

“Аз си представях към този момент, че си е отишъл. Сутрин и вечер се молех в църквата “Св. Марина ”. Обърнах се и към гадателка в село Шемшево. Тя ми сподели: “Няма гибел, не виждам черно, виждам светлина! Момчето ти няма да почине, ще живее ”. Накрая последователно нещата взеха да се оправят ”, споделя през сълзи Лиляна.

Признава, че когато се случило нещастието, се упреквала, че виновността е нейна, тъй като е в Италия. Оставила сина си самичък, без поддръжка. Казва, че щом оздравее, ще го вземe със себе си, а образованието си ще приключи отдалечено или ще го запише в италианско висше учебно заведение.

“Не поисквам на никоя майка да претърпява това, което аз претърпях. Вярвам в Господ и знаех, че той ще ме поддържа ”, споделя майката.

Сега положението на Слав се усъвършенства с всеки минал ден. Осигурен му е рехабилитатор, който да го раздвижва интензивно. Поставят му се антикоагуланти.

От дългото лежане e изгубил към 20 кг от тежестта си и огромна част от мускулната си маса.

“Благодаря доста на доктор Сибила Маринова и на целия екип на интензивното, които направиха толкоз доста за моя наследник. Благодаря и на приятелите ми от Италия, тъй като и те ми дадоха огромна поддръжка - морална и финансова ”, изяснява майката.

Тя към момента таи напиращите въпроси към сина, с цел да не го наранява и да не му припомня за съдбовния избор. Поискала е обаче заричане, че в никакъв случай няма да прави сходна нелепост още веднъж.

Предупредила, че и тя ще умре, ако посегне отново на живота си

“Обещавам ти! ”, чула и се престрашила да попита спомня ли си нещо. Отговорът бил, че не си спомня доста, само че Лиляна счита, че може и да крие. Младежът бил затворен и загадъчен. Вероятно с изключение на от цялата обич на околните си ще има потребност и от психическа поддръжка.

За медиците в търновската реанимация Слав е като амулет, любим е на лекари, сестри и санитарки. “Възстановен е, само че има белодробна фиброза. Изписахме го с положителни индикатори от кръвно-газовия разбор и добра сатурация. Надяваме се, че като младеж въпреки всичко няма да има някакви проблеми ”, изясни доктор Маринова.

---

Името на младия мъж е променено

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР