Тържествено събрание по повод 154 години от създаването на Българската

...
Тържествено събрание по повод 154 години от създаването на Българската
Коментари Харесай

154 години от създаването на Българската академия на науките

Тържествено заседание във връзка 154 години от основаването на Българската академия на науките ще се организира на 12 октомври от 11:00 часа в зала „ Проф. Марин Дринов “ /ул. “15-ти ноември ” № 1/, оповестиха от Академията.

Председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски ще произнесе празнично слово . Проф. Петър Стоянович от Института за исторически проучвания ще изнесе академично слово, отдадено на актуалния национализъм на българите. На тържественото заседание ще бъдат връчени Наградите на Българска академия на науките за публицисти за 2022 година

В Централното предверие на Българската академия на науките ще бъде експонирана галерия с първи изображения , направени с новия 1,5-м телескоп на Националната астрономическа обсерватория в Рожен. Чрез десетки фотоси и видеа експозицията разкрива и обособените стадии в построяването на най-новата облага на учените от Института по астрономия с НАО – от построяването на оборудването през миналите две години до стартирането му в употреба на 1 юли 2023 година .

Българската академия на науките е приемник на Българското книжовно сдружение , учредено на 12 октомври 1869 година в румънския град Браила. Председател на сдружението е университетският академик историк Марин Дринов, а деловодител е един от създателите му – Васил Стоянов. След Освобождението на България БКД придвижва активността си в София и се постанова като влиятелен теоретичен център с богата обществено-културна и политическа активност. През 1911 година се преименува в Българска академия на науките и е признат първият закон за нея.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР