Тържествено обещавам за посветя всичките си знания и сили за

...
Тържествено обещавам за посветя всичките си знания и сили за
Коментари Харесай

134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта

„ Тържествено давам обещание за посветя всичките си познания и сили за запазване на човешкото здраве, да бъда сътрудникът и консултантът на лекаря в назначението на лекуването, експертът, който управлява безвредното използване на медикаментите “… Клетвата на магистър-фармацевта произнесоха през днешния ден 134 дипломанти от Медицински университет – Пловдив. Абсолвентите получиха дипломите си по време на промоцията на 16-ия випуск на Фармацевтичния факултет  в зала „ България “ на Международния панаир. Клетвата прозвуча и на британски език, защото 14 от завършващите са чужденци или с двойно поданство, оповестиха от висшето образователно заведение.

Началото на празника сложиха девойките от Note квартет, след което одобрение към присъстващите на церемонията насочи деканът доцент Калин Иванов.

„ По същото време през 2004 годинаполучих дипломата си за магистър-фармацевт. 20 години по-късно заставам пред вас като декан. За мен е чест да съм индивидът, който бележи началото на професионалната ви кариера. Пътят на всеки от вас ще е друг, само че знайте, че няма вълшебен лек за триумф. Първото предписание е да имате визия какво желаете да постигнете. Преследвайте вашата фантазия, тъй като другояче някой различен ще ви принуди да сбъдвате неговата. Ще срещнете доста хора, които се съмняват във вас (около мен е цялостно с такива), само че сполучливите хора падат, изправят се и още веднъж не престават. Днес вие сте спечелили, вървете почтено по професионалния си път “, обърна се към дипломантите доцент Иванов.

Приветствие към Випуск 2024 насочи и ректорът проф. доктор Ангел Учиков, дмн, който изрази убеденост, че всички ще се осъществят като положителни експерти във фармацевтичния бранш и ще потвърдят себе си като почтени ученици на МУ-Пловдив. „ Вие сте обиколка напред в надпреварата на живота, което е съревнование на първо място със самите себе си. Осмелявайте се да бъдете персони с мнение, смели и решителни. Защото всяко общество е толкоз жизнеспособно, колкото са младите му хора “, сподели в словото си ректорът.

Покана да се причислят като членове към Българския фармацевтичен съюз насочи неговият ръководител Димитър Маринов, който бе измежду формалните посетители. „ Бъдете човечни и етични, дръжте се професионално и ще бъдете уважавани. Имиджът на фармацевта през днешния ден е подобен, какъвто са го построили хората преди нас, а какъв ще е в бъдеще – зависи от вас “, сподели магистър-фармацевт Маринов, който обезпечи предметни награди за шестимата абитуриенти с отличен триумф от следването и държавните изпити.

Да бъдат положителни водачи и хора с визия, които не се опасяват да взимат смели решения пожела проф. Бласе Билак от университета „ Сейнт Джон “ в Ню Йорк. Той е преподавател във Фармацевтичния факултет през летния учебен срок на актуалната образователна като американски стипендиант по стратегия „ Фулбрайт “.

За първи път тази година студентите имаха опция сами да изберат своя промотор и това бе дългогодишният и обичан учител проф. доктор Людмил Пейчев, дм.

„ Днес е вашият огромен ден, за който дълго сте се борили. Извървяхте сложен път, белязан с безсънни нощи, а в този момент поемате нов, който не всеки път ще бъде лек. Запазете огъня на познанието, помнете своите учители и своя университет “, пожела проф. Пейчев.

Честта да отговори на словото на промотора се падна на първенеца на випуска Михаела Попова, чийто триумф от образованието е 5,92, а от държавните изпити – 6,00. Михаела бе измежду петимата млади учени, определени да показват България на 72-ата среща с Нобелови лауреати по физиология и медицина в Линдау (Германия) през декември 2022 година В интернационалното събитие, което се организира от 1951 година, участваха 40 носители на най-престижното отличие за просвета и над 600 надарени млади учени от целия свят. Всеки участник може да се включи в срещите единствено един път, само че остава непрекъснат член на мрежата на възпитаниците на Линдау и дипломат на научния разговор. Именно Германия избира, с цел да продължи образованието и научната си кариера отличничката на випуска. В момента тя изследва кой университет да избере за докторантурата си, която ще е в региона на биохимията.

Михаела благодари от името на абитуриентите на академичното управление, на преподавателите и родителите за поддръжката, а на сътрудниците си пожела постоянно да си слагат високи цели и да не не помнят, че всеки край е ново начало.

Ректорът проф. Учиков връчи дипломите на отличниците – Михаела Попова, Десислава Трифонова, Рени Генчева, Шазие Зафирова, Нелина Нейчева и Габриела Шопова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР