Тържествено честване на 110 години от създаването на Трета българска

...
Тържествено честване на 110 години от създаването на Трета българска
Коментари Харесай

Тържествено честват 110 години от създаването на Трета българска армия в Сливен

Тържествено честване на 110 години от основаването на Трета българска войска ще се състои в Сливен на 14 септември, заяви офицерът от запаса Божидар Борденяшки,председател на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса – Сливен.
По случай годишнината в сряда, в16.30 ч., ще бъдат положени венци и цветя на паметника на “7-ми конен полк ” / ”Орлето ”/. Тържеството ще стартира своенен обред и почетен часовой.

„ Трябва да бъдем горди, че ориста е отредила на нас да бъдем третоармейци, преди и в този момент, когато Трета войска към този момент е история. Вярваме, че днешните кадрови военни са нашата гаранция за сигурност и доказателство, че бойната популярност на Трета войска ще пребъде ”, сподели Борденяшки.

Трета българска войска е основана през 1912 година в навечерието на Балканската война с Указ №5 от 17 септември на княз Фердинанд за обща готовност. Първият командващ на Трета войска е генерал-лейтенант Радко Димитриев. Трета войска взе участие в Балканската, Междусъюзническата и Първата и Втората международна войни. През 1951 година щабът на Трета войска е предислоциран от Варна в Сливен.

От 01.01.1996 година в сходство с признатата стратегия за метаморфоза на Българската войска и прекосяването на корпусно-бригадна организация Трета войска е преобразувана в Трети армейски корпус, а от 01.06.2003 година – в Командване " Изток ".
На 31.12. 2006 година Трета войска престава да съществува, напомни Митко Манев - ръководител на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса – Сливенкато добави, че през днешния ден Трета войска е част от военната история и безценен спомен от близкото минало.

Организаторите насочиха апел на честванията да участват повече младежи, тъй като точно те са бъдещето на България.

Организатори на идната демонстрация са Съюзна запасните офицери и сержанти - Сливен и Военно формирование 22220.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР