Тържественият повод събра стотици ветерани и работещи в ЛУКОЙЛ Нефтохим

...
Тържественият повод събра стотици ветерани и работещи в ЛУКОЙЛ Нефтохим
Коментари Харесай

Нефтохимиците отпразнуваха 60-годишнината на „Нефтохим Бургас“

Тържественият мотив събра стотици ветерани и работещи в „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ АД на празничен концерт в Летния спектакъл

Важна дата в календара на всеки български нефтохимик е професионалният празник на работещите в тази основна за страната ни промишленост. Тази година нефтопреработването в България навършва 60 години и първият и най-значим на Балканите нефтокомбинат чества своя празник. 60 години са достолепна възраст, която приказва за непреходни полезности и обичаи, за последователност на поколенията, стабилно развиване на предприятието и колектива.

В непрестанен блян към софтуерно съвършенство в завода постоянно са влагани най-модерните и прогресивни технологии. Само за последните 22 години в огромната рационализация на рафинерията са вложени 3.4 милиарда $, а „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ се подреди измежду водачите в европейското нефтопреработване.

В поддръжка на това изказване идват и резултатите от проучване на Plimsoll Analysis от юли 2023 година за представянето на 176-те най-големи нефтопреработвателни компании в Европа за 2023 година, съгласно което представянето на бургаската рафинерия е оценено в най-високата категория STRONG и тази оценка демонстрира, че предприятието е в доста добра позиция да реализира триумф в бъдеще.

Реконструкцията на съществуващи съоръжения, въвеждането в употреба на нови обекти за дълбочинно преправяне на нефта и консолидираното им в софтуерната скица на завода докара до рекордно повишение на дълбочината на преработката на нефта в годишен аспект от 74 на 97%, добива на светли нефтопродукти от 64 на 81%, показателя на софтуерна трудност от 6,5 през 2012 г до 14,7 през 2020 година при приблизително 9,4 за централна и южна Европа, както и до намаляване на показателя на енергоемкост EII по методологията на SA от 92 до 86 единици.

Тези индустриални върхове са реализирани при също толкоз впечатляващи постижения в региона на промишлената сигурност и екологията, като и тук предприятието заема лидерски позиции в бранша. Здравата основа на всички сегашни и бъдещи победи е сплотеният професионален екип на „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “.

Стъпвайки на опита на генерации нефтохимици, богатия механически и интелектуален капацитет, в продължение на шест десетилетия колективът на предприятието непрестанно търси и открива нови благоприятни условия за напредък, самоуверено се захваща с най-сложните планове и сполучливо ги осъществя. Експертните знания и насъбраният опит на експертите на сдружението го утвърдиха като център за софтуерен трансфер, база за развиване и внедряване на инженерно-технологични нововъведения, в това число разработки в региона на зелените технологии и кръговата стопанска система.

Тържественият мотив събра стотици ветерани и работещи в „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ АД на празничен концерт в Летния спектакъл на град Бургас. Сред гостите на събитието бяха членовете на Обществения съвет за партньорство на „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “, бизнес сътрудници, общественици. Председателят на Управителния съвет на „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ АД Евгени Маняхин и Президентът на Синдиката на българските нефтохимици „ ЛУКОЙЛ “ Павлин Ваковски поздравиха нефтохимиците, ветераните- нефтохимици, и организациите-партньори с 60 годишнината от началото на индустриалната активност на „ Нефтохим Бургас “ и се обърнаха с думи на благодарност към хилядите нефтохимици, свързали живота си с нефтопреработвателния комбинат и продължаващи да работят за устойчивото бъдеще на предприятието.

За приноса си в развиването на нефтопреработвателния бранш бяха наградени трима нефтохимици: Бойко Игнатов Спасов - Старши инженер-механик в отдел „ Технически контрол “ Станимир Георгиев Буланов - Началник ръководство „ Инвестиционно строителство и капитални поправки “ Христо Зографов Христов - Старши оператор на апаратура „ Каталитичен реформинг “ в комплекс „ Първична преправка на петрол “.

Празненството продължи с осъществявания на млади бургаски гении и обичани реализатори, измежду които Дарина Петкова, Никол Мерджанова, групировка „ Интро “, Веселин Маринов и рок легендите от „ Фондацията “.

Танцовата приказност на сцената бе сътворена от фолклорен отбор „ Добруджа “ и танцова групировка „ Дюн “. Огненият край на концерта разцъфна с празнични илюминации в небето над Летния спектакъл.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР