Тържествата продължиха една седмица в най-големия дворец на планетата В

...
Тържествата продължиха една седмица в най-големия дворец на планетата В
Коментари Харесай

Султана на Бруней омъжи дъщеря си за сина на брат си

Тържествата продължиха една седмица в най-големия замък на планетата

В началото на януари 38-годишната принцеса Азема Ниматул Болкиах, щерка на султана на Бруней и министър-председател на страната Хасанал Болкиах, се омъжи за 41-годишния принц Бахар ибн Джефри Болкиах. Той е наследник на най-малкия брат на краля и се пада неин първи братовчед.

Тържествата започнаха на 8 януари и завършиха на 15-и. През това време булката смени няколко публични тоалета и се украси с ефектни бижута - диадема с елмаз във тип на сърце, подарък от мащехата ѝ, кралица Салеха, и златно бижу за глава с огромен стилизиран транспортен съд на върха, подчертаващи естествената ѝ хубост. Тя не инцидентно е приета за най-хубавата от кралските щерки.
 Азема е най-красивата от султанските щерки
Образована във Англия

Принцеса Азема е родена от някогашната брачна половинка на султана Мариам, с която той е женен от 1982-ра до 2003 година Тя е петата щерка на султана и осмо подред негово дете от общо 12. Азема е учила дълги години във Англия. Там тя е приключила Лондонския кралски лицей, юридическия факултет на Университета Уоруик и разнообразни курсове по световни медии и доктрина на интернационалните връзки. Запалена е по полото.

За жениха е известно единствено, че е наследник на Джефри Болкиах, брат на султан Хасанал, и също като жена си е разпален по полото. Именно султанът дава позволение за този близкородствен брак. Това е много учудващо, като се знае, че двамата братя по никакъв начин не са в положителни връзки.
 Кралското семейство (от ляво на дясно): Джефри Болкиах (баща на жениха), султанът на Бруней Хасанал Болкиах, младоженецът Бахар Болкиах, принцеса Азема, кралица Салеха, принцеса Норхаяти (майка на жениха) и Мариам (майка на булката)
Джефри прахосва по 500 хиляди $ дневно

Причина са свадите към неразумните разходи на Джефри, който 13 години е финансов министър и ръководител на Инвестиционната организация на Бруней. Освен това управлява още 70 компании, най-вече в нефтената и газовата индустрия.

В един миг през 1997 година излиза наяве, че от хазната липсват милиарди долари - съгласно счетоводителите на султана - 15 милиарда Имало е времена, в които Джефри е пръскал по 500 хиляди $ дневно за своите прищевки - първокласни коли, самолети, яхти, пътешествия, скъпоценности и красиви дами, макар съществуването на четири съпруги и 37 деца.

Оказва се, че братът на султана е харчил повече от самия монарх. До съд въпреки всичко не се стига. След съглашение Джефри е заставен да върне огромна част от заграбеното, само че и в този момент той има скъпи парцели във Англия, където живее, в Париж, Лос Анджелис, Лас Вегас. Да не приказваме за околните Малайзия, Индонезия, Сингапур, Япония...

Най-богат измежду монарсите

Султанът на Бруней заема трона към този момент 53 години и е прочут като един от най-богатите хора в света и най-богат измежду монарсите. Състоянието му сега се пресмята на 22 милиарда $. След гибелта на кралица Елизабет Втора той стана най-дълго управлявалият жив монарх в света.

Хасанал Болкиах е прочут с щедростта си и с любовта си към лукса. Поданиците на страната му - 360 000 души - не заплащат налози, получават гратис обучение и здравна помощ, прилични пенсии. Лично за себе си монархът по никакъв начин не се скъпи. За да си смени обувките да вземем за пример, изпраща чиновници с хеликоптер. На треньора си по бадминтон заплаща съвсем 1,5 млн. $ годишно. На една от булките в фамилията подарява обувки с токове от злато и диаманти, за 18-годишнината на една дъщерите си - осъществяване на Уитни Хюстън против хонорар от 1 млн. $ за две песни. На 50-ия празник на монарха през 1996 година пее самият Майкъл Джексън, което коства 15 млн. $. На разнообразни фамилни тържества са пели Елтън Джон, Даяна Рос, Стиви Уондър, Тина Търнър.

Заедно с дамите си, наложниците и 12-те си деца султанът на Бруней населява най-големият замък на планетата, приет за подобен от Книгата на върховете на Гинес. Палатът се прави оценка на 500 млн. $. По повърхност той е еднакъв на половината от територията на Ватикана. За него светът разбра на сватбата на престолонаследника през 2004 година Тогава в банкетната зала участваха над 2000 посетители, само че тя изглеждаше полупразна.

Дворецът Истана Нурул Иман има 1788 стаи, 257 бани, 18 асансьора, 44 стълбища, 564 полилея, джамия за 1500 молещи се, 5 басейна, конюшни с климатици за 200 коня, под земята гараж с 500 ролс-ройса - обичаните коли на султана, и неколкостотин спортни коли. Куполите му са покрити с 22-каратово злато. Именно в този замък се състоя и сватбата на принцеса Азема.

Превод: Вестник Труд
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР