Търговците в България ще могат да издават и електронни касови

...
Търговците в България ще могат да издават и електронни касови
Коментари Харесай

Асен Василев е готов с наредбата за електронните касови бележки

Търговците в България ще могат да издават и електронни касови бележки наред с обичайните хартиени. Възможността бе дадена с промени в Закона за Данък добавена стойност в края на предходната година, а финансовият министър Асен Василев имаше период от три месеца да изготви промени в Наредбата, с която това да бъде въведено. Те към този момент са качени за публично разискване.

За даването на електронна касова записка по електронен път търговците ще би трябвало да разполагат с данни на потребителя, като мейл или негов профил в уеб страница или мобилно приложение на съответния търговец. Идентифицирането може да се случва с потреблението на карта за преданост от съответния търговец.

За задачата компанията би трябвало да разполага с утвърден програмен продукт, който е включен в лист, който съставлява Приложение към Закона за Данък добавена стойност.

Предоставената опция не е наложителна за използване, а е нова различна опция. При поискване фискалният бон се издава на хартия.

Ведомството споделя, че не може да уточни съответните разноски за търговците, които биха се породили по отношение на измененията, заради огромното „ многообразие, специфичност и благоприятни условия на софтуерите “.

Върху електронните касови бележки би трябвало да има следната наложителна информация:
неповторим номер на продажба;дата на разкриване на продажбата;време на разкриване на продажбата (час, минута, секунда);дата на привършване на продажбата;време на привършване на продажбата (час, минута, секунда);дължима сума по продажбата (в лева.);уникален идентификатор на клиента в потребителската стратегия за вписване на консуматори (присвоен от софтуера);начин на даване на клиента на генерирания фискален бон в електронен тип. При даване посредством изпращане на известие на електронен адрес – електронен адрес на получателя на известието.
И сега някои търговци дават в профилите на клиентите си в специфичните приложения за телефонна бележките в електронен тип, само че те са в допълнение на хартиените.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР