Търговците товарят цената. Над 100% е надценкатаНе се презапасявайте с

...
Търговците товарят цената. Над 100% е надценкатаНе се презапасявайте с
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Не се презапасявайте с олио!

Търговците товарят цената. Над 100% е надценката

Не се презапасявайте с олио. Паниката покачва цените и със личните си дейности провокираме по-висока цена за себе си и за фамилиите си. Такъв апел насочи в четвъртък министърът на стопанската система Корнелия Нинова, която бе на посещаване във Варна и се ангажира директно за създаване на индустриална зона за морската столица. Тя изреди редица образци, в които крайният търговец товари цената на олиото с над 100%.

“В последните дни се основава суматоха и хората отиват да се презапасяват (с олио). Не го правете, има задоволително олио. Не го правете, тъй като нарасналото търсене, покачва цената. Със личните си дейности провокираме по-висока цена за себе си и за фамилиите си.”, уточни Нинова, представена от.

Тя заяви, че за малко повече от 24 часа Комисията за отбрана на потребителите(КЗП) е направила на 200 инспекции и е разкрила случаи на над 100% надценка, която финално се поставя в магазините, които продават непосредствено на потребителите.

"Всички тези сигнали в този момент се изпращат на Комисията за защита на конкуренцията, която от през вчерашния ден е сигнализирана за евентуален картел на пазара на олио ", уточни Нинова. При доказване на споразумението санкцията е до 10% от оборота на компаниите, надули непозволено цените за миналата финансова година.

100% надценка

Проверките на КЗП са открили, че в България има към 100 продукта на олио. Производствената цена на олиото била 2 лв. за литър, само че в магазините е надалеч по-висока. Нинова изброи някои от случаите.

“Има олио, доставено в магазина на 2.97 лева, а се продава за 5.99 лв.. Разликата е 3.02 лв.. Т.е. 100% над доставната в магазина. Какво е това, в случай че не е спекула”, попита Нинова.

Тя даде и различен образец - доставна цена до магазина с Данък добавена стойност - 3.21 лв., продава се за 6.49 лв.. Отгоре с 3.28 лв.. Отново над 100% надценка.

“Търговецът товари цената и с суматохата, която се сътвори и със свръхтърсенето им даваме съображение още да подвигат цената”, съобщи министърът. При инспекциите са открити и случаи, при които на брошурите на хипермаркетите има изписана една цена на олиото, а на рафта в магазина била двойно по-висока.

Тя уточни, че страната разполага с 1.5 млн. тона слънчогледово семе, което може да стигне за производството на олио за 4,5 години. Тя добави, че се вършат инспекции и по складовете със зърно, с цел да се види дали не се задържат количества за изчакване на цената на слънчогледа около войната в Украйна. Преди ден стана ясно, че страната стартира да цялостни запасите си и със слънчоглед, а също и с жито и царевица. Операцията ще коства 1.1 милиарда лева

До момента министерството на Корнелия Нинова “бореше” високите цени най-вече с електронно табло, инсталирано на първия етаж на ведомството, което демонстрира цените на производител на съществени артикули. Сред тях бе даже и ракията.

“Фермерите да са 200% спокойни, торове ще има”

Икономическият министър посочи, че една от аргументите за визитата ѝ във Варна е била среща с управлението на торовия цех “Агрополихим ".

“Има терзание измежду земеделските стопани за усложнения или прекратени товари на торове. Те се тормозят, че поради това няма да могат да се приготвят за реколтата тази година. Бих желала на 200% да ги уверя, да бъдат спокойни. От управлението разбрахме, че те имат първични материали, работят на цялостни обороти. Могат да задоволят българския пазар. Дори имат и излишък за износ”, описа Нинова.

Корнелия Нинова уточни, че заводът не е подвластен от доставките на газ, тъй като работи най-вече с биомаса.

Преди ден земеделският министър Иван Иванов (БСП) заяви, че държавното управление готви специфична дотация за таксите за сила на торовите фабрики. Тя щяла да бъде оповестена от Министерство на енергетиката.

Обещания за индустриална зона за морската столица

Корнелия Нинова разгласи, че ведомството ѝ дружно с национална компания “Индустриални зони “ и заводите “Девня цимент” и “Солвей соди” стартират работа по създаване на индустриална зона за морската столица.

"Ако погледнете дефакто тя (зоната - б.а.) е построена поради техните старания (на заводите - б.а.), които са създали, само че им липсва държавната поддръжка за създаване на инфраструктура, за довеждащи пътища, ВиК, слънчеви панели, с цел да могат да задоволяват потребностите си от електричество и с това да поевтинее тяхната стока”, сподели Нинова.

Тя добави, че е неприемливо Варна, като един от най-големите градове в страната, да остане без индустриална зона. В България индустриални зони има в Божурище край София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Бургас.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР