Търговците край Зеленчуковата борса са хващани най-често в нарушения и

...
Търговците край Зеленчуковата борса са хващани най-често в нарушения и
Коментари Харесай

При проверки по варненските пазари: Търговците край Зеленчуковата борса най-често хващани с нередовни кантари

Търговците край Зеленчуковата борса са хващани най-често в нарушавания и с нередовни кантари при инспекции на инспектори от Държавната организация по метрологичен и механически контрол по варненските пазари.

Това демонстрират систематизираните данни за извършeните инспекции от ДАМТН през 2022 година на лица, употребяващи везни при продажба на плодове, зеленчуци и други на пазари и тържища на територията на града, оповестиха от организацията за Moreto.net.

През предходната година са извършени 181 тематични инспекции на търговци по варненските борси . Най-честите нарушавания са установени на Зеленчуковата борса – комерсиалните обекти по ул. „ Под игото “ и ул. „ Академик Курчатов “ , на която има огромен брой приходящи търговци, които се разполагат на краткотрайни нестационарни търговски площадки или продават от моторни транспортни средства.

За установени нередности и нарушавания по Закона за измерванията от страна на търговци, които употребяват несъответстващи на законовите условия везни, са формирани и връчени 14 акта и са формирани 11 протокола за наложителни наставления да не се употребяват везните до привеждането им в сходство със законовите условия.

За 2 кантара е открито, че не са минали изискуемите процедури по одобрение на вида или оценка на сходството със значителните условия към тях и не могат да бъдат употребявани за измервания за търговски заплащания, а за други 12 е открито, че не са минали изискуемата следваща инспекция, която следва да се прави от време на време на една година.

Издадени са 14 наказателни постановления , с които са наложени имуществени наказания от 200 лева на юридическите лица и санкции от 100 лева на физическите лица.

Везните са средства за премерване, които подлежат на периодически инспекции веднъж в годината. Преминатата ревизия се удостоверява със знак от следваща инспекция, холограмен стикер (сребърен цвят), който е елементарно различим от жителите и може да ги ориентира дали везната дава отговор на законовите условия. На стикера е нанесен и периода на годност на инспекцията – „ важи до: “ Знаците се слагат върху всяко средство за премерване по този начин, че да са трайни, забележими и защитени от заличаване и изтриване при потребление на средствата за премерване.

От ДАМТН споделят информация за потребителите, която да им бъде от изгода при извършване на покупки на артикули, за чието премерване се употребяват везни.

Когато пазарувате артикули, при продажба на които количеството им се мери непосредствено на везни, ситуирани на търговски маси, щандове или каси на търговски обекти:

- Не пазарувайте от търговски маси и щандове, върху които са сложени везни, затрупани с плодове и зеленчуци или друга стока и нямате видимост към показанията на везните;

- Уверете се, че употребяваните от търговеца везни са сложени устойчиво върху хоризонталната повърхност;

- При осъществяване на измервания, нормално на пазари, с настолни везни, вид Беранже (с две блюда) се убедете, че блюдото за продукта е празно и в него няма „ забравени “ грамчета. Уверете се, че в ненатоварено състояние двете блюда са в равновесие – 2-та показалеца (петлета) би трябвало да са един против различен. Уверете се, че търговецът не употребява манипулирани теглилки;

- При осъществяване на измервания с циферблатни везни се убедете, че стрелките на скалата при липса на товар сочи “0 ”. Ако везните не демонстрират “0 ” или са оставени на 1 кг или 2 кг изисквайте преди премерване те да се нивелират и нулират.

При осъществяване на измервания с електронни везни:

- Уверете се, че везните са нулирани;

- Ако везните имат сложено ястие или пластмасова купа се убедете, че везните демонстрират „ 0 “;

- Когато везните дават опция да се пресмята сумата на заплащане се уверете, че търговецът е въвел оповестената цена на продукта, а не по-висока. Наблюдавайте трите екрана – първият, който демонстрира масата (теглото), преди премерване би трябвало да демонстрира „ 0 “, вторият екран би трябвало да демонстрира единичната цена за продукта, а третият – сумата за заплащане на измереното количество.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР