Търговци продават колбаси и месо в интернет без никакъв контрол,

...
Търговци продават колбаси и месо в интернет без никакъв контрол,
Коментари Харесай

Безконтролно продават месо онлайн

Търговци продават салами и месо в интернет без никакъв надзор, сподели инспекция на NOVA. Суджуци и луканки, създадени в домашни условия, се оферират свободно в уеб сайтове с разгласи. Домашните майстори ни притеглят с предложения за конски суджук, магарешка пастърма, телешка луканка, биофиле „ Елена ” и даже кайма на атрактивни цени.
Търговец на домашни суджуци, създадени в Пловдивско, твърди, че месото е качествено, а суджуците - безвредни. И признава, че ги коли самичък в обора.
„ Лично аз си ги върша - 13 лева коства, а сухите са по 20 лева за кг. В магазина желаят 30-35 за отпадъци, а домашното месо - аз си го виждам ”, сподели онлайн продавачът, който не се показва с името си.
Никой не управлява продажбите на домашни мезета и салами в интернет, тъй като към момента няма законови условия към този вид търговия. И всеки носи персонална отговорност, в случай че си купува месо онлайн.
„ Пазарът в интернет е необятен, прави се надзор на някакъв извадков принцип, както и при сигнали от жители, които ние получаваме. Тогава започваме следствие от наша страна, с цел да проучим тъкмо от къде постъпват към потребителите тези артикули, надлежно уведомяваме и други способени органи. Това са нерегламентирани продажби “, съобщи Иван Енчев от „ Контрол на храните ”, БАБХ, представен от NOVA. По думите му сред 1500 и 6000 лева е глобата на нерегистриран обект за търговия и произвеждане. В обявите обаче информация за произхода на месото мъчно откриваме. „ Обявяват, че са домашно произвеждане. Не знаем какво е вложено в този артикул - дали има добавки, които са неразрешени, има ли алергени ”, разясни Енчев.
Атанас Урджанов, ръководител на Асоциацията на месопреработвателите, разяснява за „ Монитор “, че в никакъв случай не би си купил сходен артикул. Според него потребителите би трябвало доста да внимават какво купуват освен през Интернет.
Богомил Николов от „ Активни консуматори “ пък счита, че няма разлика сред продажбите по Интернет и на тротоара. По думите му не трябва да се стига до възбрана и уточни за образец пласмента на обичайни храни във Франция, където нямат проблеми с това. „ Да се забранят фермерските артикули би било огромна неточност, тъй като съвсем ги нямаме. Най-важното е да има проследяемост, идентификация и отговорност “, сподели той за „ Монитор “.
Относно салмонелата, засечена неотдавна в пилешко месо от Полша, доктор Сергей Иванов от Центъра по биология на храните изясни пред БНР, че са пропуснати 7 предизвестия за болестта и партидата е стигнала до България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР