Търговци на природен газ, сред които и олигархът Валентин Златев,

...
Търговци на природен газ, сред които и олигархът Валентин Златев,
Коментари Харесай

Щедра държава: Вальо Златев обезщетен с 278 млн. лева

Търговци на природен газ, измежду които и олигархът Валентин Златев, нагнетили в газохранилището в Чирен количества в интервала 1 май 2022 – 11 октомври 2022 година, ще получат общо 278 млн. лева обезщетения поради това, че по това време суровината е била доста скъпа и през днешния ден не може да се осъществя на пазара, където към този момент цените са доста по-ниски.

 

Това реши служебното държавно управление на Димитър Главчев на съвещанието си в сряда, на което е утвърдена стратегия за погашение на обезщетения от Фонда „ Сигурност на електроенергийната система “. Тя обаче ще влезе в действие след ката бъде утвърдена от Европейската комисия, защото става въпрос за държавна помощ.

 

По информация на Mediapool договарянията с Брюксел за приемането на зелена светлина вървят от края на януари 2024 година, когато е записано настояването. За сходна стратегия се приказва от началото на 2023 година, само че едвам преди пет месеца са почнали диалозите с Европейска комисия всъщност.

Кога ще бъде получено утвърждението не е ясно, само че съгласно импортираното предложение заявките за обезщетения е трябвало да се подават до края на юни 2024 година – период, който изтече, а самите обезщетения да се заплащат до края на 2024 година

 

Според настояването на България предоставената на търговците сума ще е до цената на природния газ на нидерланската борса TTF в месеца, когато те да добивали газ от запасите си в Чирен. Плащане ще има, единствено в случай че взетите от хранилището количества са продадени на крайни консуматори на територията на България и доставната цена отразява предоставената отплата.

 

Според предварителните оценки държавният публичен газов снабдител „ Булгаргаз “ ще получи най-голямата част от сумата – 157 млн. лева

 

Останалите 122 млн. лева са за другите търговци, нагнетили газ в този интервал. Сред тях е и компанията „ Състейнъбъл Енерджи Съплай “, която е благосъстоятелност на дъщерната на съветската компания „ Лукойл “ компания „ Литаско “ и някогашния началник на „ Лукойл България “ Валентин Златев. Тя внася съветски природен газ в България за потребностите на бургаската рафинерия „ Нефтохим “ и има запазен потенциал в газохранилището.

 

Капацитети в Чирен има и гръцката компания „ Митилинеос “, която редовно доставя газ за българския пазар посредством „ Булгаргаз “.

 

Кои са останалите търговци, вкарали газ в интервала май-октомври 2022 година и какви количества имат, от енергийното министерство не можаха да кажат в отговор на въпроси, заложени преди три седмици.

 

От Министерския съвет в този момент означават, че обезщетенията са нужни, тъй като поемайки избран търговски риск, компаниите са съдействали за реализиране на заложената цел за запълняемост на хранилището най-малко 80% в сходство с европейския проект за деяние при изключителни обстановки.

 

От оферти механизъм за компенсиране не излиза наяве дали от търговците ще се желаят документи за цената, която са платили за нагнетените количества.

 

Фирмата на „ Литаско “ и Златев обаче едва ли е плащала борсовите цени за съветския газ, а наподобява ще получи солидни обезщетения.

Автор: narod.bg

 

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР