Търговци на плодове и зеленчуци, които са внос от Гърция,

...
Търговци на плодове и зеленчуци, които са внос от Гърция,
Коментари Харесай

Протест на търговци на плодове и зеленчуци срещу скъпи изследвания за пестициди

Търговци на плодове и зеленчуци, които са импорт от Гърция, стачкуваха в понеделник на граничния пункт " Кулата " поради въведено условие на организацията по храните за проучване за пестициди за всяка партида. Те даже се заканиха да блокират граница, само че до това не се стигна.

Вносителите са недоволни от това, че би трябвало да заплащат сред 420 и 600 лева за проучване на всяка партида зеленчуци и плодове.

" Таксата за проучването на пестицидите да бъде по-ниска, да става в границите на работния ден и за българските производители да отпадне тази ", разяснява Стоян Руйков, притежател на склад за плодове и зеленчуци, пред БНР.

Според него има неизясненост кои лаборатории в Гърция се признават и кои не. " Защитаваме българския производител, тъй като в складовете, които поддържаме, купуваме и българска продукция. Не може българският производител да заплаща по 420 лева! ", добави той.

Сертификатът за пестициди би трябвало да се извади преди да се пусне вносната стока на пазара, само че съгласно търговците цената на проучването е прекомерно висока и резултатите излизат прекомерно постепенно - сред 1 и 3 работни дни. Докато протоколите бъдат върнати – минават най-малко 5 дни, изясняват търгонците.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР