Търговските вериги за продажба на хранителни продукти задължително да отделят

...
Търговските вериги за продажба на хранителни продукти задължително да отделят
Коментари Харесай

Кабинетът иска половината площ в хипермаркета да е за български храни

Търговските вериги за продажба на хранителни артикули наложително да отделят най-малко половината си повърхност за оформяне на щандове с български артикули, да се зареждат единствено от производители в радиус до 200 км от регионалния център, където е обектът, както и да не вършат промоции без разрешението на производителите и да се заплаща до 14 дни получената стока. Това планува план за разпореждане на Министерския съвет, пуснат за разискване измежду търговците, против който се оповестиха от Сдружението за съвременна търговия, защото нарушава европейски правила и бизнес практики..

Според плана на разпореждане с деяние до края на 2020 година и мотив Закона за изключителното състояние поради ковид търговците, които имат повече от един магазин, би трябвало да отделят най-малко половината от пространството си за отделяне на щандове с български хлебни, млечни и месни артикули, сокове, конфитюри, консерви, зеленчуци и плодове и тези щандове да са уместно обозначени, че са български .

Хипермаркетите да не могат да желаят такси от производителите за промоции на продуктите им, а също по този начин ще би трябвало да платят доставките до 14 дни от приемането им, възнамерява още кабинетът.

Намерението обаче провокира острата реакция на Сдружениетоо за съвременна търговия, в което членуват най-големите търговски вериги у нас.

В публикувано от организацията мнение се показва, че този план погазва главните правила на пазарната стопанска система и би имал нездравословни последствия за всички участници на пазара на хранителни артикули – българските консуматори, търговците на дребно и самите български производители. Дори би могло да се чака повишение на цените, ограничение на избора и недостиг на доста артикули и постигане до пазара на храни с ниско качество.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР