Търговските вериги слагат 100% надценка на зеленчуците, затова потребителите плащат

...
Търговските вериги слагат 100% надценка на зеленчуците, затова потребителите плащат
Коментари Харесай

Бъркат ни в джоба със 100% надценка за заленчуците, ето как

Търговските вериги поставят 100% надценка на зеленчуците, по тази причина потребителите заплащат скъпо, до момента в който изкупните цени от производителите са ниски. Това съобщи Тодор Джиков, ръководител на Националната асоциация на картофопроизводителите, написа “Труд”.

В момента изкупната цена на картофите е 25-26 стотинки за кг, а във веригите и пазарите цената върви от 70 до 90 стотинки за кг.

По думите му се чака потрес с цената на картофите в края на октомври. Причината е, че производителите от Полша, Германия, Франция, Белгия и Холандия имат големи количества, които ще залеят пазара в Европа.

Освен новата годишна продукция, в хладилните камери там към момента има складирана стока от 2019 година, която стои непродадена, поради слабия туристически сезон, който сви потреблението на картофи в цяла Европа, изясни Джиков.

На ден потреблението на континента е 6500 тона дневно, а това лято тя е паднала до 2000 тона дневно. Всичката тази стока ще се изсипе у нас и ще натисне и цените в България, безапелационен е ръководителят на асоциацията.

Тази стока ще влезе на ниски цени, тъй като производителите там получават големи помощи.

В Белгия да вземем за пример гласоподаваха 10 млн. евро помощ за картофопроизводителите, по-рано Холандия утвърди 50 млн. евро обезщетения.

В същото време родните производители получават до 13 000 лв. на стопанство, без значение от размера му, което е едно нищо, сподели Джиков.

Така родните производители ще натрупат големи загуби, тъй като за декар картофи капиталовите разноски са 1000 лв..

При 3500 кг междинен рандеман, едно стопанство от 200 дка ще загуби към 120 000 лв., пресметна Тодор Джиков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР