Търговските банки са готови с предложенията си за мораториума върху

...
Търговските банки са готови с предложенията си за мораториума върху
Коментари Харесай

Търговските банки са готови с предложенията си за мораториума върху плащането на кредитите

Търговските банки са подготвени с предложенията си за мораториума върху заплащането на заемите. Предстои Българска народна банка да утвърди изискванията и мярката да стартира да се ползва до дни. Така жители и компании, които изпитват усложнение поради пандемията, ще могат да платят отговорностите си по-късно. За да се случи това обаче, те би трябвало да са с положително кредитно досие – да вземем за пример да не са закъснявали с вноските си. Мораториумът няма да важи за заемите, взети след влизането й в действие. Той няма да обхване и компаниите, които оферират бързи заеми. Това съобщи в ефира на Нова телевизия ръководителят на Асоциацията на банките Петър Андронов. Според него рецесията с COVID-19 ще донесе по-големи финансови вреди, в сравнение с световната финансова такава през 2008 година

Председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов изясни кои хора могат да се възползват от мораториума. „ Те би трябвало да са обслужвали постоянно заемите си преди епидемията, за компаниите имаме метод да проучваме техните финансови потоци, този разбор не е толкоз сложен. За жителите дали са регистрирани като безработни, дали са в неплатен отпуск. Много е значимо хората и компаниите да се срещнат с изискванията, които ще бъдат показани на уеб страниците “, добави Андронов.

По думите му, към този миг банковата система е добре обезпечена и няма основни терзания за положението й. Той изясни още, че хората, които имат застраховки на заемите си ще могат да избират дали да се възползват от тях или мораториума. 

„ Ако имаш застраховка, тя ще го покрие, в мораториума даваме опция на тези хора, които минат през този интервал да не им се скапе кредитната история. Изборът е доста значим и контекстуален. Трябва да имаш поради какъв брой са ти високи възможностите да се оправиш с провокациите “, посочи той.

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР